Amerika menja testove za državljanstvo: Teži put za one koji ne govore engleski

Amerika menja testove za državljanstvo: Teži put za one koji ne govore engleski

Da li Vam je i kada potreban REAL ID? Evo kako da ga nabavite
Velika online rasprodaja: Novi Amazon Prime Day očekuje nas u oktobru
Amerika danas slavi Labor Day. Evo kako je nastao i zbog čega se obeležava

SAD će izmeniti testove za dobijanje američkog državljanstva, a kritičari smatraju da će to otežati ljudima sa nižim nivoom znanja engleskog. Test je jedan od poslednjih koraka ka dobijanju državljanstva. Čitav proces traje više meseci, a neophodno je da je osoba legalno u SAD imala stalni boravak nekoliko godina pre podnošenja zahteva.

Test je ranije menjan 2020. godine za vreme Donalda Trampa kada je produžen i otežan, prenosi AP.

Međutim, uredbom Džozefa Bajdena nakon stupanja na mesto predsednika test je vraćen na prethodnu formu – iz 2008. godine.

U decembru su američke vlasti nagovestile da je test potrebno ažurirati nakon 15 godina. Nova verzija se očekuje krajem sledeće godine.

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD predložila je da se u novi test doda usmeni deo za procenu znanja engleskog.

Trenutno aplikant usmeno odgovara samo na lična pitanja, na koja je već odgovorio u pisanom testu. Međutim, po novim pravilima, policajac bi aplikantu pokazao neku fotografiju i zatražio mu da je objasni i opiše.

Još jedna predložena promena učinila bi da na pitanja u odeljku o istoriji SAD postoji više odgovora, umesto trenutnog formata usmenog kratkog odgovora.

Biće otežana i pitanja o istoriji SAD.

Trenutno, aplikant mora da odgovori na šest od 10 pitanja tačno da bi prošao. Tih 10 pitanja izabrano je iz grupe od 100 pitanja. Aplikant ne zna kojih 10 pitanja će biti izabrano, ali može unapred da vidi svih 100 pitanja.

„Imamo mnogo studenata koji su izbeglice, dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja gde možda nisu imali mogućnost da završe školovanje ili da uopšte idu u školu“, kazala je Mečel Perot, koordinator za državljanstvo na koledžu San Dijega.

Ona je kazala da je „mnogo teže čitati i pisati ako to ne znate ni na svom maternjem jeziku“.

Dodala je da je njena glavna zabrinutost to što test sa više odgovora zahteva mnogo čitanja.

Američka služba za državljanstvo i imigraciju saopštila je u decembru da predložene promene odražavaju najbolju praksu u koncipiranju testova i pomoći će njihovoj standardizaciji.

Prema federalnom zakonu, većina aplikanata koji traže američko državljanstvo moraju da pokažu razumevanje engleskog jezika, uključujući i sposobnost govora, čitanja i pisanja u svakodnevnoj upotrebi, kao i da pokažu poznavanje američke istorije i vlade.

SAD trenutno imaju najlakši test za dobijanje državljanstva, u poređenju sa zapadnim zemljama, prema Sari Gudman, profesorki politikologije na kalifornijskom univerzitetu Irvin.

Prema trenutnim procenama, 96 odsto aplikanata u SAD prođe test državljanstva.

U fiskalnoj 2022. godini više od milion ljudi su postali državljani SAD, što je jedna od najviših cifara od 1907, najranije godine za koju postoje podaci.

N1

COMMENTS

WORDPRESS: 0