Amerika kupuje 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv Covid -19

Amerika kupuje 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv Covid -19

Milioni ptica će migrirati iznad oblasti Čikaga u narednim danima
Patrijarh Porfirije u Sjedinjenim Američkim Državama
Demokrate predlažu usvajanje “Puta do državljanstva” za imigrante već ove godine

Američka vlada će platiti 1,95 milijardi dolara za 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv novog koronavirusa koju razvijaju zajedno nemačka kompanija “BioNTtech” i američka kompanija “Pfizer”, saopštile su ove dve kompanije.

“Američka vlada napravila je prvobitnu porudžbinu od 100 miliona doza za 1,95 milijardi dolara i mogla bi da dobije do 500 miliona dodatnih doza”, navele su dve kompanije koje uskoro treba da počnu kliničke probe za svoju vakcinu.

Nemačka biotehnološka kompanija “BioNTtech” i američka kompanija “Pfizer” već nekoliko meseci razvijaju vakcinu i sada ulaze u odlučujuću fazu kliničkog testiranja na velikom broju ljudi, posle prvih ohrabrujućih rezultata.

Vašington treba da dobije prve doze čim “Pfizer” uspe da napravi vakcinu i dobije odobrenje američkih zdravstvenih vlasti.

Cilj te dve kompanije ja da proizvedu “100 miliona doza pre kraja 2020. godine” i “potencijalno više od 1,3 milijarde doza pre kraja 2021”.

Posle prvog obećavajućeg testa na manjem broju ljudi treba da počne faza testiranja na veliko, a testiranja će se raditi u Brazilu i Argentini.

Predsednik kompanije “BioNTtech” Ugur Sahin rekao je da pregovoraju sa brojnim drugim vladama i da se nadaju da će uskoro objaviti nove sporazume o isporukama buduće vakcine.

Izvor: N1

COMMENTS

WORDPRESS: 0