Amerika kupuje 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv Covid -19

Amerika kupuje 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv Covid -19

Kalifornija prva država koja je legalizovala digitalne registarske tablice
Čikago uveo dvonedeljni karantin za sve koji dolaze iz ugroženih država
Najbolji gradovi u Americi za proslavu Nove godine

Američka vlada će platiti 1,95 milijardi dolara za 100 miliona doza potencijalne vakcine protiv novog koronavirusa koju razvijaju zajedno nemačka kompanija “BioNTtech” i američka kompanija “Pfizer”, saopštile su ove dve kompanije.

“Američka vlada napravila je prvobitnu porudžbinu od 100 miliona doza za 1,95 milijardi dolara i mogla bi da dobije do 500 miliona dodatnih doza”, navele su dve kompanije koje uskoro treba da počnu kliničke probe za svoju vakcinu.

Nemačka biotehnološka kompanija “BioNTtech” i američka kompanija “Pfizer” već nekoliko meseci razvijaju vakcinu i sada ulaze u odlučujuću fazu kliničkog testiranja na velikom broju ljudi, posle prvih ohrabrujućih rezultata.

Vašington treba da dobije prve doze čim “Pfizer” uspe da napravi vakcinu i dobije odobrenje američkih zdravstvenih vlasti.

Cilj te dve kompanije ja da proizvedu “100 miliona doza pre kraja 2020. godine” i “potencijalno više od 1,3 milijarde doza pre kraja 2021”.

Posle prvog obećavajućeg testa na manjem broju ljudi treba da počne faza testiranja na veliko, a testiranja će se raditi u Brazilu i Argentini.

Predsednik kompanije “BioNTtech” Ugur Sahin rekao je da pregovoraju sa brojnim drugim vladama i da se nadaju da će uskoro objaviti nove sporazume o isporukama buduće vakcine.

Izvor: N1

COMMENTS

WORDPRESS: 0