Amerika danas slavi Dan nezavisnosti – Independance Day

Amerika danas slavi Dan nezavisnosti – Independance Day

Najbolji način da provedete Memorijalni Vikend u Čikagu
Sutra počinje 8. Chicago Serbian Film Fest 2021
Besplatan dan u nacionalnim parkovima SAD: Označite 23. septembar u kalendaru

Danas, 4. jula, u Sjedinjenim Državama se slavi praznik, Dan nezavisnosti. 4.jula 1776. godine, 56 predstavnika iz 13 britanskih kolonija u Severnoj Americi izjavilo je da ”voljom naroda“ osnivaju novu državu. Od toga dana bilo je potrebno još šest godina ratovanja sa, u to vreme vodećom svetskom vojnom silom, Britanijom, da bi Amerika stekla nezavisnost.

1782., Sjedinjene Američke Države bile su daleko od ujedinjenosti. Zemlja je predstavljala labavu konfederaciju sa slabom centralnom vladom. Prava vlast nalazila se u rukama pojedinačnih država, koje su se medjusobno veoma razlikovale po verskim stavovima, političkim gledištima i ekonomskim interesima. Osim toga, države su jedna drugoj nametale carine i trgovinske prepreke. Valuta je bila precenjena, a stanovnici su bili opterećeni teškim porezima. Haos u privredi doveo je do gradjanskih nemira.

Medju državama došlo je do sukoba oko granica. Federalna vlada nije imala vojsku da se suprotstavi spoljnim pretnjama. Amerikanci su počeli da tragaju za načinima za hvatanje u koštac sa tim problemima. Za njihovo rešenje bilo je potrebno još sedam godina.

Rešenje je ležalo u novom ustavu, kojim bi se uspostavila dovoljno jaka nacionalna vlada za rešavanje potreba zemlje, uz oèuvanje odredjenih ovlašæenja pojedinaènih država. Ali, Amerikanci su bili podeljenih mišljenja o tome kako bi ta vlada trebalo da izgleda. Male države želele su da imaju podjednak broj predstavnika u Kongresu kao velike države. Gradjani su strahovali da će jaka nacionalna vlada gušiti individualne slobode.

Svi ti problemi razrešeni su tek posle višegodišnjih debata i uz mnoge kompromise. Novi ustav je ratifikovan tek pošto mu je dodato deset amandmana kojima su garantovana osnovna prava, kao što su sloboda veroispovesti, pravo na slobodu govora i štampe, pravo na sudjenje sa porotom i zaštita od kršenja ljudskih prava

Praznik zvanično poznat kao 4. juli američki državljani tradicionalno obeležavaju paradama, piknicima, utakmicama i koncertima. Dekoracije su u bojama američke zastave – crvenoj, beloj i plavoj.

Tradicionalni vatromet večeras će osvetljavati nebo iznad velikih i malih gradova širom Amerike, uključujući, Vašington, Njujork i Filadelfiju, gde je potpisana Deklaracija o nezavisnosti.

COMMENTS

WORDPRESS: 0