Amerika će preporučiti građanima da ne putuju u 80 odsto zemalja

Amerika će preporučiti građanima da ne putuju u 80 odsto zemalja

Amazon pokrenuo novu “Clinic” uslugu – Proboj na tržište virtuelne nege
Mit ili istina – Da li nemački zaista nije postao zvanični jezik u Americi zbog jednog glasa u Kongresu?
Veliko priznanje: Nikola Jokić u drugoj petorci NBA lige za sezonu 2019/2020

Američki Stejt department najavio je da će preporučiti građanima da ne putuju u oko 80 odsto zemalja širom sveta zbog pandemije koronavirusa koja, kako je saopšteno, predstavlja “opasnost bez presedana” po putnike.

Na vebsajtu Stejt departmenta već je u utorak značajno povećan broj zemalja za koje je izdato upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa – da se ne putuje. Na taj nivo je između ostalog podignuta i Srbija za koju se do sada građanima savetovalo da preispitaju putovanje.

Na najvišem nivou su prethodno bile 34 od 200 zemalja – uključujući Crnu Goru, Kosovo, Brazil, Argentinu, Rusiju, Keniju, Čad, Haiti, Tanzaniju i Mozambik – a od utorka ih je više od 110.

Stejt department je saopštio da najnoviji potez ne znači preispitivanje aktuelne zdravstvene situacije u nekim zemljama, već da više “odražava izmenu u sistemu izdavanja preporuka za putovanje, kako bi se više uzele u obzir postojeće epidemiološke procene Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)”.

Preporuke za putovanje, koje izdaje Stejt department, obuhvataju četiri nivoa – na prvom nivou su zemlje gde se Amerikancima savjetuje da preduzimaju uobičajene mere predostrožnosti, a na četvrtom su države gde se ne preporučuje putovanje.

Većina Amerikanaca već nije u mogućnost da putuje u veći deo Evrope zbog ograničenja uvedenih da bi se suzbila pandemija. Vašington je zabranio dolazak gotovo svih putnika koji nisu američki državljani, a koji su nedavno boravili u većem delu Evrope, Kini, Brazilu, Iranu i Južnoafričkoj Republici.

Bela kuća nije saopštila kada bi mogla da ublaži te restrikcije. CDC je ranije ovog meseca saopštio da građani koji su u potpunosti vakcinisani protiv Kovida 19 mogu da bezbedno putuju u SAD “uz nizak rizik”, ali je direktorka Rošel Volenski ipak pozvala Amerikance da ostanu kući, zbog velikog broja zaraženih širom zemlje.

“Znamo da naglo raste broj slučajeva. Ne preporučujemo putovanja u ovom trenutku, naročito ne za pojedince koji nisu vakcinisani”, rekla je Volenski 2. aprila.

Glas Amerike

COMMENTS

WORDPRESS: 0