Američki dolar najjači u poslednjih 20 godina. Evo šta to znači

Američki dolar najjači u poslednjih 20 godina. Evo šta to znači

Broj imigracionih slučajeva koji čekaju na odgovor dostigao istorijski rekord
Međunarodni dan pomfrita obeležava se širom sveta, 13. jula. 
10 gradova u kojima je renta jeftinija od kupovine nekretnine

Američki dolar je u ponedeljak dostigao najviši nivo u poslednje dve decenije, reagujući na komentare predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela da će centralna banka nastaviti da se „nasilno“ bori sa inflacijom – signalizirajući dalje povećanje kamatnih stopa.

13,5% je iznos za koji je vrednost američkog dolara apresirala od početka 2022.

U govoru u petak, Pauel je ukazao da će Federalne rezerve nastaviti sa svojim agresivnim planom za povećanje kamatnih stopa radi na suzbijanju rekordno visokih nivoa inflacije, ali je upozorio da taj proces neće biti bezbolan. Pauel očekuje da će potezi Fed-a dovesti do „održivog perioda rasta ispod trenda“ koji će izazvati „neke posledice“ za domaćinstva i kompanije. Govor je još jednom izazvao strah od recesije i doveo do pada i S&P 500 i Nasdak-a za više od 3%. Jedna ključna pozitivna strana jačeg dolara je da može pomoći u ublažavanju inflacije jer uvoz roba i usluga postaje jeftiniji. SAD više uvoze nego izvoze i u junu su imale trgovinski deficit od 79,6 milijardi dolara.

Evro je prošle nedelje po drugi put ove godine pao ispod pariteta sa dolarom i njegova vrednost je od tada ostala ispod američke valute. Prema deviznom tragaču KSE, evro je od ponedeljka rano ujutru procenjen na 0,993 dolara. Pad evra je uglavnom bio vođen energetskim problemima usred dugotrajne pretnje da će Rusija prekinuti isporuke prirodnog gasa evrozoni.

Forbes

COMMENTS

WORDPRESS: 0