Američki dolar na najnižem nivou od 2018. godine

Američki dolar na najnižem nivou od 2018. godine

Ažurirana nova karantinska lista za putnike koji dolaze u Čikago
Zašto neki vakcinisani protiv kovida ne mogu da putuju u SAD?
Zima se ne predaje. Nova snežna oluja u četvrtak stiže u oblast Čikaga

Dolar je na najnižem nivou u poslednje dve ipo godine. Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta pala i prošle nedelje, treću zaredom, i zaronila na najniži nivo u još od 2018. godine.

Razlog je što su ulagači skloniji riziku zbog optimizma u vezi sa vakcinom protiv koronavirusa i očekivanja novih podsticaja u američkoj ekonomiji.

Indeks koji ima Dolar pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje 1,4 posto, na 90,50 bodova, najniži nivo od aprila 2018. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,1 posto, na 104,15 jena.

No američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku pa je cena evra porasla 1,3 posto, na 1,2120 dolara, a u jednom je trenutku dosegla 1,2177 dolara, najviši nivo u dve i po godine.

Dobre vesti o vakcinama protiv kovida 19 poslednjih nedelja su ohrabrivale investitore i podsticale veću sklonost riziku, pa su jačale valute koje se smatraju rizičnijima, prenosi Index.

Optimizam ulagača pripisuje se vestima da je Velika Britanija postala prva država u svetu koja je odobrila vakcinu Fajzera i BioNTeka protiv kovida 19.

Ulagači se nadaju da će vakcinisanje uskoro početi, što bi u dogledno vreme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svetskim ekonomijama.

Uz to, naznake napretka u pregovorima o novom paketu podsticaja američkoj ekonomiji takođe ohrabruju ulagače. U Kongresu se vode pregovori o predlogu paketa fiskalnih podsticaja vrednom ukupno oko 1.000 milijardi dolara.

Izvor: B92

COMMENTS

WORDPRESS: 0