Amazon nastavlja da raste, kao i njegovi privatni podaci o vama

Amazon nastavlja da raste, kao i njegovi privatni podaci o vama

Tik Tok tuži Montanu da poništi državnu zabranu aplikacije
Evo koliko biste novca imali da ste uložili $1.000 u 4 najbolje kriptovalute u 2021. godini!
CDC produžio zabranu za rad kruzera u američkim vodama do oktobra

Od onoga što kupujete online do načina na koj nadzirete audio i video opremom svoja ulazna vrata – Amazon se nalazi svuda.

I čini se da kompanija ne želi da zaustavi svoj domet u skorije vreme. Poslednjih nedelja, Amazon je naveo da će potrošiti milijarde dolara na dve gigantske akvizicije koje će, ako budu odobrene, proširiti njegovo sve veće prisustvo u životima svojih potrošača.

Ovog puta, kompanija cilja na zdravstvenu zaštitu, kroz otkup od 3,9 milijardi dolara kompanije za primarnu negu One Medical, i „pametne kuće“, planirajući da proširi svoje već moćno prisustvo spajanjem od 1,7 milijardi dolara sa iRobot-om, proizvođačem popularnog Roomba usisivača.

Amazon je poznat po svojoj ogromnoj kolekciji informacija o potrošačima, tako da su oba spajanja povećala zabrinutost za privatnost o tome kako prikuplja podatke i šta radi sa tim informacijama. Najnovija linija Roombas-a, na primer, koristi senzore koji mapiraju i pamte nacrt vaše kuće.

 

Pribavljaju ovaj ogromni skup podataka koje Roomba prikuplja o domovima ljudi“, rekao je Ron Knox, kritičar Amazona koji radi za antimonopolsku grupu Institute for Local self-reliance. „Njegova očigledna namera, kroz sve druge proizvode koje prodaje potrošačima, jeste da bude u vašem domu. (I) zajedno sa pitanjima privatnosti dolaze i antimonopolska pitanja, jer se time kupuje udeo na tržištu“.

Amazon-ov domet ide mnogo dalje od toga. Neke procene pokazuju da maloprodajni gigant kontroliše 38% američkog tržišta e-trgovine, omogućavajući mu da prikupi detaljne podatke o preferencijama za kupovinu miliona Amerikanaca i više širom sveta. U međuvremenu, njegovi Echo uređaji, u kojima se nalazi glasovni asistent Alexa, dominirali su na američkom tržištu pametnih zvučnika, čineći otprilike 70% prodaje, prema procenama Consumer Inteliligence Research Partners.

Ring, koji je Amazon kupio 2018.godine za milijardu dolara, nadgleda vrata svojih kupaca i pomaže policiji u suzbijanju kriminala – čak i kada korisnici toga nisu svesni. U odabranim prodavnicama Amazona i Whole Foods-a, kompanija testira tehnologiju skeniranja dlanova koja omogućava kupcima da plaćaju artikle skladištenjem biometrijskih podataka u Cloud-u, izazivajući zabrinutost zbog rizika od povrede podataka. Amazon je pokušao da ublaži takve strahove.

Mi tretiramo vaš potpis dlanom kaoi  druge veoma osetljive lične podatke i čuvamo ih bezbednim koristeći najbolje tehničke i fizičke bezbedonosne kontrole u klasi“, navodi kompanija na web lokaciji koja pruža informacije o tehnologiji.

Čak i potrošači koji aktivno izbegavaju Amazon će verovatno imati nešto da kažu o tome kako njihovi poslodavci napajaju njihove računarske mreže; kompanija – zajedno sa Google-om – je dugo dominirala prostorom kroz svoju računarsku uslugu zasnovanu na AWS Cloud-u.

Teško je zamisliti drugu organizaciju koja ima toliko dodirnih tačaka koliko Amazon ima prema pojedincu“, rekao je Ian Greenblatt, koji vodi tehnološka istraživanja u kompaniji za istraživanje potrošača i analitiku podataka J.D. Power. „Skoro je preplavljujući, i teško je uperiti prstom u to“.

Amazon – kao i svaka druga kompanija – ima za cilj da raste. U poslednjih nekoliko godina, kompanija je kupila Wi-Fi startup Eero i udružila se sa građevinskom kompanijom Lennar kako bi ponudila kuće sa tehnološkim pogonom. Uz iRobot, dobio bi još jednu građevinsku pogodnost za vrhunski „pametni dom“ – i naravno, još više podataka.

Korisnici mogu da odustanu od toga da iRobot uređaji čuvaju podatke o njihovim domovima, prema proizvođaču usisivača. Ali, zagovornici privatnosti su zabrinuti da je spajanje još jedan način na koji bi Amazon mogao da crpi informacije kako bi se integrisao i u druge uređaje ili koristio za ciljanje potrošača na oglasima.

Da budemo sigurni, zabrinutost za privatnost nije ograničena na Amazon. Nakon što je Roe vs. Wade poništeno, Google je rekao da će se automatski osloboditi informacija o korisnicima koje posećuju klinike za abortus, usred pritiska demokratskih poslanika. U međuvremenu, Meta Platforms je u februaru rešio grupnu tužbu zbog korišenja „kolačića“ pre otprilike deceniju, koji su pratili korisnike nakon što su se odjavili sa Facebook-a.

Ali za razliku od Meta-e i Google-a, čiji je fokus uglavnom na prodaji reklama, Amazon bi mogao imati više koristi od prikupljanja podataka, jer je njegov primarni cilj prodaja proizvoda, rekao je Alex Harman, direktor politike konkurencije u antimonopolskoj grupi Economic Cecurity Project.

Za njih se podaci odnose samo na to da vas nateraju da kupite više i da budete opsednuti njihovim stvarima“, rekao je Harman.

Izvor: Latimes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0