Amazon na sudu zbog učlanjenja kupaca u Prime bez njihovog pristanka

Amazon na sudu zbog učlanjenja kupaca u Prime bez njihovog pristanka

Besplatne serije i filmovi na HBO tokom pandemije!
Sedam američkih država prijavilo najveći broj slučajeva Covid-19 od početka pandemije
Stimulusni ček od $600, pomoć za nezaposlene. Evo šta sve donosi novi paket pomoći

FTC (Federalna trgovinska komisija) podnela je tužbu protiv Amazona u državi Vašington, optužujući kompaniju da koristi obmanjujući dizajn kako bi prevarila “milione” potrošača da se upišu u program Prime. Prema agenciji, Amazon je namerno dizajnirao opcije kupovine na svojoj platformi na način da korisnici neprimetno budu učlanjeni u Prime pretplatu, bez njihovog jasnog pristanka.

FTC je takođe optužio Amazon da je otežao ili odbio promene koje bi olakšale otkazivanje pretplate, što krši Zakon o FTC-u i Zakon o vraćanju poverenja kupaca online. Predsednica FTC-a, Lina Khan, izjavila je da su ove manipulativne taktike nanosile štetu i potrošačima i drugim poštenim poslovnim subjektima.

Prime je Amazonov program članstva u kojem korisnici plaćaju godišnju pretplatu od 139 dolara ili mesečnu pretplatu od 14,99 dolara kako bi dobili bržu isporuku i pristup usluzi striminga Prime Video. U prvom tromesečju ove godine, Amazon je izvestio da je zaradio 9,6 milijardi dolara od pretplate, što je povećanje od 17% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Portparol Amazona je demantovao tvrdnje FTC-a, nazivajući ih netačnim u pogledu činjenica i zakona. Kompanija tvrdi da jasno i jednostavno informiše korisnike o mogućnosti prijavljivanja ili otkazivanja članstva u Prime programu. Amazon ističe da stalno prima povratne informacije kupaca i trudi se poboljšati korisničko iskustvo.

Tehnička lobistička grupa NetChoice, koja smatra Amazon svojim članom, takođe je izdala izjavu u kojoj optužuje FTC da prekoračuje granice svojih ovlašćenja.

Amazon se poslednjih godina suočava s povećanim regulatornim nadzorom zbog širenja svoje dominacije u e-trgovini i ulaska na druga tržišta, uključujući namirnice i zdravstvenu zaštitu. Ovo nije prvi put da je Amazon suočen s tužbama zbog problema s otkazivanjem Prime pretplate.

Tužba FTC-a dolazi neposredno nakon nedavne pobede agencije u slučaju protiv Amazona. Ranije ovog meseca, Amazon je pristao da plati građansku kaznu od 25 miliona dolara kako bi rešio optužbe za kršenje zakona o privatnosti dece u vezi s podacima koje je prikupio glasovni asistent Alexa. Takođe je pristao da isplati 5,8 miliona dolara povraćaja novca kupcima zbog navodnih povreda privatnosti povezanih s Ring kamerom na vratima.

Očekuje se da će se ovaj slučaj razvijati u narednim mesecima, a Amazon će se suočiti s daljim pravnim i regulatornim izazovima u vezi s praksom učlanjivanja i otkazivanja pretplate na svoj program Prime.

 

 

Izvor: Cbsnews.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0