Amazon će platiti 62 miliona dolara svojim vozačima zbog krađe novca od napojnica

Amazon će platiti 62 miliona dolara svojim vozačima zbog krađe novca od napojnica

Srpska dijaspora donirala više od 1,33 miliona evra u humanitarne svrhe u Srbiji
Kamatne stope na hipoteke padaju najbržim tempom od 2008. godine
Art on the Mart odbrojavanje – poslednjih 5 godina u slikama pre velikog vatrometa

Ukoliko ste u prethodnim godinama radili kao vozač u okviru Amazon Flex programa imamo dobre vesti za vas. Amazon će platiti gotovo 62 miliona dolara odštete zbog uzimanja novca od napojnica od svojih vozača za dostave.

Savezna trgovinska komisija saopštila je u utorak da Amazon vozačima nije isplaćivao napojnice duže od dve godine, iako je kupcima i vozačima obećao da će to učiniti. FTC je rekao da Amazon nije prestao da prima napojnice sve do 2019. godine, kada je kompanija saznala za istragu FTC-a.

Ova krađa nije prošla nezapaženo od Amazonovih vozača, od kojih su mnogi izrazili bes i zbunjenost kompaniji“, rekao je komesar FTC Rohit Chopra u izjavi. „Ali, umesto da bude čist, Amazon je preduzeo složene korake da zavede svoje vozače i prikrije svoju krađu, šaljući im spremne odgovore koji ponavljaju laži kompanije.“

Vozači su bili deo Amazonovog programa Flex, koji je osnovan 2015. godine i omogućava ljudima da isporučuju Amazon pakete vlastitim automobilima. Vozači su nezavisni radnici i nisu zaposleni u Amazonu.

FTC je rekao da je Amazon isprva obećao radnicima da će im biti plaćeno od 18 do 25 dolara po satu. Takođe im je rečeno da će dobiti 100% napojnica koje im daju kupci preko aplikacije.

Ali 2016. godine, Amazon je počeo da plaća vozačima nižu satnicu i koristio je novac od napojnica kako bi nadoknadio razliku, navodi se u žalbi. Amazon nije otkrio promenu vozačima, rekao je FTC.

Amazon.com sa sedištem u Sijetlu rekao je u izjavi da je način na koji izveštava o platama radnicima jasan. Ali kompanija je rekla da je „dodala dodatnu detalje u 2019. godini“ i „zadovoljna je što je ovo ostavila iza nas“.

FTC je rekao da će se novac koji Amazon plaća za poravnanje vratiti vozačima za dostavu čiji je novac ukraden.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0