Air Serbia prevezla 25.000 putnika na liniji za Čikago

Air Serbia prevezla 25.000 putnika na liniji za Čikago

Evo kada će se otvoriti barovi i čuveni Lakefront Trail u Čikagu
Amerika danas slavi Dan nezavisnosti – Independance Day
Premijera predstave “Misija Halijard” u Čikagu

Više od 20.000 putnika između Beograda (BEG) i Čikaga (ORD) prevezla je Air Serbia za manje od pet meseci od kada je uspostavljena direktna linija izmedju dva grada, saopšteno je iz srpska nacionalne avio-kompanija.

Od prvog leta između srpske prestonice i Vetrovitog grada prošlo je nešto manje od pet meseci, a kompanija Air Serbia se pohvalila kako je u tom periodu na ovoj liniji letelo 25.000 ljudi. Kako bi proslavila dobar rezultat na novouspostavljenoj ruti, kompanija je organizovala dečiji “fleš mob” performans u tržnom centru Galerija.

“Mladi izvođači su pevali čuvenu pesmu o Čikagu i plesali uz pokrete inspirisane kretanjem aviona”, poručila je Air Serbia na svojim društvenim mrežama.

Prvi let Air Serbia Beograd-Čikago obavljen je 17. maja ove godine, a na liniji je u početku bilo dva nedeljna polaska. Kompanija je od 12. juna povećala broj nedeljenih frekvencija na tri koliko ih je obavljala u vrhuncu letnje sezone.

Linija za Čikago bila je među traženijima od strane srpske dijaspore u SAD koja pretežno živi baš u ovom gradu i okolnim mestima. Pored Srba koji Čikago nazivaju svojim domom, ova linija je takođe korisna i za iseljenike poreklom iz bivše Jugoslavije koji mogu sa jednim presedanjem u Beogradu da dođu drugih gradova u regionu.

Pre Air Serbie između Beograda i Čikaga leteo je JAT.

Jugoslovenski Aerotransport je 1980. godine uspostavio saobraćaj na ovoj liniji, prvo u formi čarter a kasnije i redovnih letova. Kompanija je povezivala Čikago i Beograd sa svojim velikim McDonnell Douglasima DC-10 sve do 1992. godine kada je usled sankcija SAD bila primorana da letove ukine.

Ideju da ponovo otvori liniju ka glavnom gradu Ilinoisa imao je JAT-ov naslednik, kompanija Jat Airways, početkom 2000-ih godina ali isti nisu realizovani, piše Ex Yu Aviation News.

Američki prevoznik Swift Air je 2011. godine pokušao da otvori liniju Beograd – Zagreb – Čikago ali je 15 minuta pre prvog leta isti otkazan.

Air Serbia A330

Salinger Igor

Beograd će čekati više od deceniju pre nego što ponovo dobije vezu za severom SAD i svojom dijasporom. Air Serbia je 17. maja ove godine započela letove na ovoj ruti koristeći širokotrupne Airbuse A330-200. Pored Čikaga, u severnoameričkoj mreži srpske avio-kompanije je i Njujork (JFK).

Telegraf

COMMENTS

WORDPRESS: 0