AI će primorati 12 miliona Amerikanaca da promene zanimanje do 2030.

AI će primorati 12 miliona Amerikanaca da promene zanimanje do 2030.

SAD: Inflacija u maju rekordnih 8,6%
Koronavirus: 168 novih slučajeva u Čikagu, SAD četvrta po broj obolelih!
Elon Mask: Pacijent kojem je ugrađen čip može mislima da kontroliše kompjuterskog miša

Skoro 12 miliona Amerikanaca verovatno će morati da promeni posao do 2030. godine zbog veštačke inteligencije.

To je zaključak nove studije McKinsey Global Institute koja je analizirala kako će porast veštačke inteligencije i drugi faktori, poput starenja populacije i elektronske trgovine, uticati na zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama u godinama koje dolaze. Poslednjih godina, bum promene poslova poznat kao “Veliko otkazivanje” bio je motivisan radnicima koji su tražili bolje plate i ravnotežu u svojoj karijeri. Ali do 2030. godine, prema projekcijama istraživača iz McKinsey-ja, 11,8 miliona radnika će morati da promeni poslove ne zato što to žele, već zato što će morati. Studija je utvrdila da će oko devet miliona njih morati da nađe nove poslove u potpuno novim industrijama.

Majkl Čui, partner u McKinsey Global Institute, koji je istraživao uticaj novih tehnologija na poslovanje i jedan od koautora studije, rekao je za Insider da se 75% predviđenih padova nivoa radnih mesta odnosi na četiri kategorije: administrativna podrška, korisnička podrška i prodaja, usluge ishrane i proizvodnja.

Ove promene najviše će uticati na radnike sa nižim platama. Studija je otkrila da je verovatnoća da će Amerikanci sa nižim platama morati da promene zanimanje do 2030. godine čak 14 puta veća. U isto vreme, studija je utvrdila da će potražnja za zanimanjima sa višim platama, poput onih u industriji zdravstva, tehnologije i transporta, verovatno znatno porasti u budućnosti.

Business Insider

COMMENTS

WORDPRESS: 0