9 stvari koje verovatno niste znali o Nikoli Tesli

9 stvari koje verovatno niste znali o Nikoli Tesli

Čikaška policija razmišlja o zatvaranju centra grada zbog mogućih nemira ovog vikenda
Apple priprema savitljivi iPhone Flip koji će automatski popravljati ekran
Retka solarna oluja pogodila je Zemlju: Evo kakve posledice možemo da očekujemo

U ovom članku ćete saznati nekoliko interesantnih detalja o našem čuvenom fizičaru i inženjeru, Nikoli Tesli.

 

  1. Šok zbog smrti brata ga je pretvorila u mistika – u svojoj sedmoj godini!

Bitan momenat Nikolinog detinjstva je dan kada je prisustvovao smrti svog starijeg brata Daneta, koja se desila tokom jahanja. U godinama nakon tragedije, Tesla je (sin i unuk srpskih pravoslavnih sveštenika) počeo da ima halucinacije tokom kojih je video vazduh koji ga okružuje „u plamenu“. Kao adolescent, naučio je da kontroliše svoje halucinacije ali je tokom kasnijeg života provodio puno vremena hraneći, i kako je sam isticao, i komunicirajući sa golubovima Njujorka.

  1. Tesla je bio prinuđen da neko vreme kopa jarke kako bi preživeo

Nakon diplomiranja na univerzitetu, Tesla je radio za Edisonovu elektronsku kompaniju u Parizu ali je putovao u Ameriku 1884.godine sa nadom da će raditi direktno sa Edisonom, čovekom koji je bio najveća nada tadašnjice da će osmisliti električno osveteljenje i napajanje. Tesla je brzo dobio posao inženjera u Edisonovom sedištu kompanija. Nakon što je Edison usputno pomenuo da će platiti $50,000 onome ko poboljša dizajn generatora jednosmerne struje, Tesla je radio noćima sve dok nije pronašao rešenje! Edison je odbio da plati obećano, tvrdeći da se šalio kada je obećao novac. Uskoro nakon toga, Tesla je dao otkaz kako bi osnovao svoju elekronsku kompaniju. Dok je tražio sponzore koji bi podržali njegovo istraživanje naizmenične struje, Tesla se zaposlio kopajući jarke za $2 kako bi preživeo.

Čuveni pisac Mark Tven i Tesla bili su dobri prijatelji.

  1. Uz pomoć Marka Tvena, Tesla je bio blizu otkrića rendgena

Tven i Tesla su postali prijatelji 1890.godine zahvaljujući delom Tvenovoj fascinaciji tehnologijom i novim izumima. Posećujući Teslinu laboratoriju kasno jedne večeri, Tven je pozirao za jednu od prvih fotografija osvetljenih užarenom svetlošću. 1895.godine, Tesla i forograf Edvard Ringvud Hevit (Edward Ringwood Hewett) su pozvali Tvena nazad u laboratoriju kako bi ponovo pozirao, ovog puta praveći fotografiju koristeći električnu napravu koja se zvala Kriva cev. Kada je Tesla pogledao negative fotografija, smatrao je da su puni mrlja i tačkica pa ih je smatrao uništenim. Nekoliko nedelja kasnije, nakon što je nemački naučnik Wilhelm Rontigen objavio otkriće onoga što je nazvao „Zračenje X zracima (Rendgen)“ pomoću Krive cevi, Tesla je shvatio da su fotografije Tvena uništene rendgenskim senkama metalnih vijaka kamere.

  1. Izumeo je čamac na daljinsko upravljanje za kojeg je mislio da će okončati sve ratove na svetu

Na vrhuncu Špansko-Američkog rata 1898.godine, Teslin sporedni projekat je bio minijaturni brod koji se mogao pokretati, zaustavljati i upravljati pomoću osnovnih radio signala. Kada je podneo zahtev za patent ovog uređaja, Kancelarija za patente Amerike je odbila da patentira izum misleći da nije moguće da radi na način na koji je Tesla tvrdio da radi.

Radi potvrde, poslali su svog agenta u Teslinu laboratoriju na Mehnetnu kako bi utvrdio da li izum zaista radi. Pokazao je svoj izum i drugim važnim posetiocima laboratorije poput J. P. Morgana i Vilijama K. Vanderbilta. Izjavio je za Njujork Post da je njegov izum, koji bi dozvoljavao da se vode ratovi bez ljudskih žrtava, iskorenio sve ratove.

Borbeni brodovi se neće više praviti“ predvideo je „a najstrašnija artiljerija neće više biti ni od kakve koristi od toliko gvožđa“.

Nikola Tesla život u Čikagu Chicago Glasnik portal

  1. Njegove tvrdnje o primanjima signala iz svemira su potvrđene kao tačne – vek kasnije!

Tokom leta 1899.godine, Tesla je postavio laboratoriju u Colorado Springs-u, u Koloradu sa težnjama da će koristiti stanice na visokim nadmorskim visinama za prenos informacija i električne energije na velikim udaljenostima. Jednog julskog dana, kada je pratio munje i gromove, Teslina oprema je detektovala puno zvučnih signala. Nakon što je isključio solarne uzroke i uzroke na Zemlji, zaključio je da signali moraju dolaziti sa neke druge planete. Sledećeg Božića, na osnovu molbe Američkog Crvenog Krsta za predviđanje najvećeg naučnog dostignuća dolazećeg veka, Tesla je napisao: „Braćo! Imamo poruke sa drugog sveta, nepoznatog i dalekog. Čuje se „jedan … dva … tri …“. 1996.godine, naučnici su objavili studiju ponavljajući Teslin eksperiment i došli su do zaključka da je signal zapravo bio prouzrokovan Mesecem IO koji prolazi kroz Jupiterovo magnetno polje.

  1. Poznati arhitekta Stanford White je dizajnirao Teslinu laboratoriju

1901.godine, Tesla je ubedio finansijera J. P. Morgana da uloži $150,000 u njegov novi poduhvat – moćnu laboratoriju u Wardenclyffe-u, na severnoj obali Long Island-a, koja će biti novi centar za njegova istraživanja rada na radiju i prenosu električne energije na daljinu. Stanford White, vodeći arhitekta u zemlji i Teslin dugogodišnji prijatelj, je dizajnirao jednospratnu laboratoriju sa standardnim proporcijama iza kojeg je stajala kula visoka 185 stopa! Ta kula, koja se mogla videti čak iz New Haven-a, je stajala na razrađenom sistemu uzemljenja koji je lično Tesla dizajnirao kako bi omogućio svom predajniku da „stoji čvrsto na zemlji kako bi cela zemaljska kugla mogla da drhti“.Odvod gotovo dubok koliko je visok toranj je povezivao prenosnik sa serijom od 16 podzemnih, horizontalnih čeličnih cevi, svakom dužine 300 stopa.

JP Morgan, jedan od najbogatijih ljudi svog vremena.

  1. Odnos između njega i J. P. Morgana je bio nestabilan

Kada su sredstva koja je Tesla posedovao nestala pre nego što je kula Wardenclyffe bila završena, Tesla je molio Morgana za dodatna sredstva ali je bio odbijen. Iako neki biografi nagađaju da su sredstva prestala da pristižu onog momenta kada je Morgan shvatio da njegov izum bežičnog napajanja neće biti uspešan i profitabilan, ključni faktor za Morgana je bio njegova zabrinutost zbog toga što će biti uhvaćen u naglim spekulacijama na tržištu u vezi radio projekata. U julu 1903.godine, kada je primio direktnan negativan odgovor od Morgana, Tesla je pokupio svoju opremu, ostavljajući munje i gromove sa Wardenclyffe kule sve do ponoći. Godinu kasnije, nakon što je još jedan iskreni zahtev za finansiranje podstakao Morganov odgovor u vidu jedne reči „NE!, Tesla je odgovorio na pismo optužujući Morgana da je Musliman fanatik.

  1. Tesla je proveo svoje zadnje godine kao samotnjak – sa jednim izuzetkom!

Iako je decenijama bio pripadnik visoke klase u Njujorku, godine i siromaštvo su činili Teslu sve više izolovanim od drugih ljudi. Živeo je sam u nizu sve jeftinijih hotela preferirajući društvo golubova nego društvo ljudi. Nezavisno od svega, sačuvao je jednu bitnu odliku svojih dana u vidu pres konferencije koju je sazivao svakog 10.jula obeležavajući svoj rođendan. Kada je napunio 79, objavio je svoje otkriće oscilatora koji može stati u njegov džep a koji može uništiti Empire State Building. Godinu kasnije je otkrio tajnu svoje dugovečnosti: mrdanje prstima.

  1. Jednom je platio dug u hotelu svojim modelom snopa smrti!

Ugašena laboratorija u Wardenclyffe-u je na kraju predata vlasnicima Waldorf – Astorie, u vidu delimičnih uplata za Teslin dug. Godinama kasnije, rukovodioci Governor Clinton hotela su dobili sličan deo Tesline zaostavštine: drveni sanduk za koji je pronalazač rekao da se u njemu nalazi njegov model potencijalnog oružja od čestica koji bi okončao sve ratove. Teslin „Snop smrti“ (bio je uporan u tome da to nije, kako su ga novinari nazivali, smrtonosna klopka) bi bio u mogučnosti da zaustavi bilo koju vojsku, čineći rat izlišnim. Kada je predao sanduk sa modelom, Tesla je rekao radnicima hotela da nikada, ni pod kojim uslovima, ne otvaraju sanduk. Ispunjavali su njegov zahtev sa strahopoštovanjem skrivajući sanduk u skladištu. Nakon njegove smrti 1943.godine, sanduk je otvoren. U njemu su nije nalazilo ništa sem bezbednih i starih električnih komponenata.

 

Izvor: History.com  

COMMENTS

WORDPRESS: 0