72% Amerikanaca žali zbog kupovine nekretnine u prošloj godini kaže istraživanje

72% Amerikanaca žali zbog kupovine nekretnine u prošloj godini kaže istraživanje

Automobili, kuće i dugovi: Evo na šta se najčešće žale američki potrošači
Korisnici se masovno žale, iPhone 15 se pregreva
15 najzagađenijih gradova u Sjedinjenim Državama

Kako se tržište nekretnina u Sjedinjenim Državama hladi, grozničava konkurencija za kupovinu domova u poslednjih nekoliko godina je ostavila 72% kupaca da žale zbog svoje kupovine, prema nedavnom istraživanju Clever Real Estate.

Razlog broj jedan za kajanje: 30% ispitanika je reklo da je potrošilo previše novca.

Drugi najčešći razlog za žaljenje jeste požurivanje procesa kupovine kuće, pri čemu je 30% reklo da je njihova odluka o kupovini bila ishitrena, a 26% je navelo da su kupili kuću prebrzo.

Internet istraživanje je sprovedeno u julu i obuhvatilo je oko 1.000 pojedinaca koji su kupili kuću 2021. i 2022.godine. Naručila ju je kompanija Anytime Estimate, koja je u vlasništvu kompanije Clever Real Estate.

Ponuda kompromisa doprinela žaljenju

Tržište prodaje je poslednjih godina podstaklo kupce da odu korak dalje kako bi zaključili ugovore o svojim budućim domovima – što je doprinelo žaljenju.

Do tog trenutka, 31% kupaca je reklo da je platilo više od tražene cene. Srednji iznos koji je plaćen iznad cene na listi je iznosio 65.000 dolara.

Značajno je da je teška konkurencija dovela do toga da 36% da ponudu za dom, a da ga prvo ne vide lično.

Uprkos tome, konkurencija je bila žestoka, sa 80% kupaca koji su rekli da su dali vše od jedne ponude, dok je 41% dalo pet ili više ponuda. Otprilike svaki treći kupac je rekao da je tražio svoje domove tri meseca, dok je svakom osmom trebalo šest meseci ili više.

Kupci imaju veću moć na trenutnom tržištu

Kako tržište nekretnina pokazuje znakove hlađenja, to bi kupcima moglo dati više uticaja na ove važne odluke, smatra Danetha Doe, ekonomistkinja u kompaniji Clever Real Estate.

Nacionalna asocijacija prodavaca nekretnina prošle nedelje je objavila da su Sjedinjene Države u stambenoj recesiji u smislu pada prodaje i izgradnje. Međutim, cene nastavljaju da rastu na nacionalnom nivou jer su zalihe i dalje tesne.

Takođe se očekuje da će kamatne stope na hipoteke nastaviti da rastu dok Federalne rezerve rade na suzbijanju rekordno visoke inflacije.

Ipak, postoji nekoliko poteza koji potencijalni kupci kuća sada mogu preduzeti kako bi svoje poslove postavili na čvršće finansijske osnove, kaže Doe.

3 poteza kako biste izbegli žaljenje prilikom kupovine kuće

#1 Insistirajte na pregledu kuće

Skoro polovina kupaca kuća – 43% – je napravilo finansijske ustupke kao što je odustajanje od inspekcije kuće usred žestoke konkurencije za domove, pokazalo je Clever-ovo istraživanje.

Ali, za kupce bi bilo najmudrije da ne odustanu od tih inspekcija pre kupovine, koje mogu pomoći u pružanju ključnih informacija o stanju kuće.

Bez inspekcije kuće, kasnije možete naići na neka skupa iznenađenja, kao što je neočekivana šteta u kući koja može dovesti do toga da se pokajete, rekla je Doe. Odvojeno istraživanje osiguravajuće kompanije Hippo nedavno je pokazalo da je većina vlasnika kuća – 77% – morala da plati neočekivanu popravku u prvoj godini posedovanja kuće. Dve trećine ispitanika je reklo da te popravke koštaju više od 1.000 dolara.

#2 Zatražite ustupke prodavca

Ustupak prodavca je doprinost koji prodavac pristaje da da kako bi pomogao pri zatvaranju prodaje.

I to je takođe nešto što biste mogli da zahtevate, navela je Doe. To može obuhvatati to da prodavac pomogne oko troškova zatvaranja ili da plati dodatne popravke koje bi trebalo obaviti u kući.

To možete tražiti sada kada se tržište više pomera ka tržištu kupaca“, navodi Doe.

#3 Pronađite agenta za nekretnine koji je na vašoj strani

Veliki deo uspeha vaše kupovine kuće zavisiće od stručnjaka za nekretnine kojeg ste angažovali, što znači da želite biti posebno pažljivi sa svojim izborom, navodi Doe.

Okružite se stručnjacima koji zaista brinu o vašim ciljevima i vašim snovima, a takođe poznaju lokalno područje“, rekla je Doe.

Taj profesionalac je trebalo da radi na tržištu dve do tri godine, posebno imajući u vidu neke od promena koje je tržište nekretnina pretrpelo u poslednje vreme, rekla je ona.

Još jedan znak dobrog profesionalca: oni odgovaraju na vaše upite u roku od 24 do 48 sati.

Ako ne reaguju na pitanja, to bi mogao biti znak da bi mogli usporiti ceo proces kada je u pitanju papirologija, što bi moglo čak i otkazati dogovor, rekla je Doe.

Ako vas vide samo kao način da zarade novac, onda se verovatno neće potruditi previše da dobijete najbolju ponudu kao kupac kuće“, rekla je Doe.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0