70% medicinskih dugova Amerikanaca se uskoro briše iz kreditnih izveštaja. Evo najbitnijih informacija

70% medicinskih dugova Amerikanaca se uskoro briše iz kreditnih izveštaja. Evo najbitnijih informacija

Neuralink kompanija za ugrađnju mikročipova u mozak započinje ispitivanje na ljudima ove godine
Mask predstavio novi logo: Tviter više nema plavu ptičicu
Čikago uveo dvonedeljni karantin za sve koji dolaze iz ugroženih država

Tri glavne agencije za kreditno izveštavanje su objavile u petak da će ukloniti 70% informacija o zdravstvenom dugu iz kreditnih izveštaja potrošača, počevši od jula 2022.godine.

Agencije – Equifax, TransUnion i Experian – kažu da se dug za naplatu zdravstvenih potraživanja neće više pojavljivati u kreditnim izveštajima, ako je taj dug već plaćen. Agencije takođe povećavaju prag koliko je vremena potrebno da se taj dug pojavi na izveštaju potrošača, sa šest meseci na godinu dana. A počevši negde u „prvoj polovini sledeće godine“, oni će takođe ukloniti neplaćeni dug za naplatu zdravstvenog potraživanja ako je manji od 500 dolara.

Jedan od regulatora agencije, Biro za finansijsku zaštitu potrošača (CFPB), razmatrao je zabranu medicinskog duga pre nego što su ove promene objavljene.

Od drugog kvartala 2021.godine, 58% računa koji su bili na naplati i na kreditnoj evidenciji ljudi su bili medicinski računi, prema nedavno objavljenom CFPB-vom izveštaju o medicinskom dugu. Ali izveštaj je takođe otkrio da su naplate medicinskih dugova „manje predviđale buduće probleme sa plaćanjem od drugih naplata dugova“, kao što su hipteke ili krediti za automobile.

Skoro 1 od 10 Amerikanaca ima medicinski dug preko 250 dolara, prema nedavnoj studiji Kaiser Family Foundation-a. Afro-amerikanci su neproporcionalno pogođeni dugom za naplatu medicinske pomoći, pokazao je nedavno izveštaj Nacionalnog centra za zaštitu potrošača.

Kako će ove promene uticati na vaš kreditni rezultat

Medicinski dug nije uključen kao deo vašeg kreditnog izveštaja ako ostaje kod vašeg prvobitnog  pružaoca usluga, ali kada ode u naplatu, verovatno utiče na vaš kreditni rezultat. Ovi dugovi mogu ostati na vašem kreditnom izveštaju do sedam godina, iako će ih novo pravilo sada ukloniti ako budu otplaćeni.

Primer naplate duga u vašem kreditnom izveštaju može smanjiti vaš kreditni rezultat za čak 110 poena. Vaš kreditni rezultat je ono što zajmodavci koriste da bi utvrdili da li ćete se kvalifikovati za prevoze, kao i kamatnu stopu na te zajmove.

Neki od novijih FICO i VantageScore algoritama zanemaruju plaćene medicinske naplate i stavljaju manji naglasak na neplaćeni medicinski dug u poređenju sa drugim vrstama duga, rekao je Ted Rossman, viši analitičar industrije u Bankrate-u, u saopštenju.

CFPB se još više bavio ovim pitanjem i čini se da je to podstaklo kreditne biroe da potpuno uklone plaćene medicinske račune iz svih kreditnih izveštaja“, rekao je Rossman.

Ovo uklanjanje će pomoći ljudima koji su platiti dug za mediicnsku naplatu da povećaju svoje kreditne rezultate, posebno za starije FICO modele koji su potrebni za hipoteke koje podržava savezna država, dodao je on.

„Izgleda da postoji potvrda da je medicinska nega neophodna i da kreditni biroi ne bi trebalo da kažnjavaju na osnovu nje“, rekao je Rossman.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0