7 interesantnih činjenica o Čikagu za koje možda niste znali

7 interesantnih činjenica o Čikagu za koje možda niste znali

Green Bay proglašen za najbolje mesto za život u SAD. Čikago na dnu liste
2 hotela iz Čikaga na listi „50 najboljih hotela u Americi“
Navy Pier – Najposećenija destinacija u Čikagu!

To je najveći grad u Ilinoisu i treći najnaseljeniji grad u čitavim Sjedinjenim Državama, ali koliko dobro zapravo poznajete Vetroviti grad? Od prvog nebodera na svetu do mesta stvaranja twinkie-a, evo nekoliko zanimljivih činjenica o Čikagu koje bi vas mogle iznenaditi.

#1 Čikago ima jedinu reku na svetu koja teče – unazad

3 day itinerary Chicago

Reka Chicago je zapravo čitav sistem reka i kanala koji meri nešto više od 251km. 1887.godine, Generalna skupština Ilinoisa odlučila je da preokrene tok reke Chicago uzimanjem vode iz jezera Michigan i ispuštanjem u sliv reke Misisipi. Nadali su se da će to smanjiti stope bolesti koje se prenose vodom uzrokovane kontaminacijom vode. Završen 1900.godine, projekat je preokrenuo glavni tok i južni krak reke koristeći brane kanala i povećanje protoka. Proglašen je kao „Trenutak građevinarstva milenijuma“.

#2 Čikago ima najviše železničkih pruga i vozova u Americi

Čikago ima nadimak „prestonica železnica“ – sa dobrim razlogom – ima više glavnih železnica nego bilo koji drugi grad u Sjedinjenim Državama. Oko 1.300 vozova dnevno prevozi putnike i robu kroz grad.

Takođe ima drugi po veličini sistem javnog prevoza u državi, koji obavlja više od 450 miliona vožnji autobusom i vozom godišnje.

#3 Prvi neboder na svetu izgrađen je u ČIkagu

interesting facts about Chicago

Zgrada kućnog osiguranja u Čikagu je bila prvi neboder na svetu. William LeBaron Jenney je dizajnirao strukturu 1885.godine. Smešten na uglu Adams i LaSalle ulica (Adams i LaSalle Streets), neboder je prvobitno imao deset spratova i dostigao je visinu od 138 stopa. Tokom 1890.godine, vlasti su dodale još dva sprata. U vreme kada je Njujork izgradio svoj prvi neboder sa čeličnim okvirom, Čikago je već imao pet.

Iako Čikago možda više nema najvišu zgradu na svetu, može se pohvaliti najvišom zgradom na svetu koju je dizajnirala žena. Aqua od 82 sprata je najviša samostojeća građevina na svetu koju je izgradila žena arhitekta. Jeanne Gang je dizajnirala visoki neboder, koji se nalazi u centru Čikaga. Pretežno stambena kula ima bašte, bazene, hidromasažne kadae i stazu za trčanje.

#4 Route 66 počinje u Čikagu

interesting facts about Chicago

Najpoznatiji američki put počinje u Čikagu. Izgrađena 1926.godine i poznata kao „Majčin put“, ova istorijska ruta se proteže od ilinoisa do Los Anđelesa. Put je prvobitno počinjao u Bulevaru Jackson (Jackson Boulevard) u Michigen Aveniji (Michigen Avenue), ali je početna tačka sada Bulevar Jackson u Lake Shore Drive-u. Put je bio prvi kontinuirani deo asfaltiranog autoputa u Sjedinjenim Državama.

#5 Twinkie je rođen u Čikagu

Omiljeno američko pecivo punjeno kremom je izmišljeno u Čikagu 1930.godine. Jimmy Dewar, menadžer brendova je izmislio slatku užinu nakon što je video reklamu za Twinkle Toe Shoes.

Ostale gastronomske poslastice takođe uključuju Deep-dish pizzu, izmišljenu 1940tih godina, i čokoladni kolačić, koji je izmislila supruga milionera Pottera Palmera da se služi na Svetskom trgovinskom sajmu 1893.godine. Grad je takođe poznat po svom Chicago style hot dogovima. Širom grada ima više od 2.000 štandova za hot dog.

#6 Čikago je dom za skoro 615 parkova

best walks in Chicago

Čikago je možda sinonim za velike nebodere i muzeje, ali je mnogo ’zeleniji’ nego što ljudi misle. U stvari, njegov moto ’urbs in hoto’ (grad u bašti) je referenca na njegov fantastičan sistem parkova. Pored preko 600 parkova, takođe se može pohvaliti desetinama rezervata prirode i stotinama pešačkih staza, u rasponu od laganih do napornih šetnji. Chicago Lakefront Trail staza nudi 28 milja od superzvezdanog pogleda na jezero Michigan, dok Deer Grove nudi 2.000 hektara močvara, prerija i gustih šuma u severozapadnom predgrađu Čikaga. To je takođe samo početak.

#7 Verovatno ne znate zašto se Čikago zove Vetroviti grad

interesting facts about Chicago

Čikago je prilično vetrovit grad, ali nije tako dobio svoj nadimak. U stvari, izveštač New York Sun-a po imenu Charles A. Dana skovao je taj termin 1893.godine, dok su se Čikago i Njujork međusobno suočavali da budu domaćini Svetskog sajma. On je gradske političare opisivao kao „pune vrelog vazduha“. Cincinnati Enquirer je koristio tu frazu da opiše tornado, kao i kritiku protiv lokalnih političara „punih vetra“. Ostalo je istorija. Grad se takođe opisuje kao „Drugi grad“ (The Secondy City), „Chi-Town“ i „Grad velikih ramena“ (The City of Big Shoulders).

 

Izvor: Bigseventravel.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0