600 dolara federalne pomoći ističe ove nedelje. Hoće li biti nastavka?

600 dolara federalne pomoći ističe ove nedelje. Hoće li biti nastavka?

Koliko je zadužen prosečni Amerikanac? Evo šta kaže Equifax
Amerika: Indeks potrošačkih cena porastao 3.7% za godinu dana
U susret prazniku Cinco de Mayo – Istorija ovog dana u Sjedinjenim Državama

Iako se ekonomska situacija u zemlji nije poboljšala i milioni radnika i dalje ostaju bez posla zbog pandemije koronavirusa, bliži se kraj isplatama federalne pomoći u visini od 600 dolara za milione nezaposlenih Amerikanaca.

Program za pomoć tehnički se ne završava sve do 31. jula, ali će ova nedelja biti poslednja za koju će se isplaćivati beneficije jer se isplate vrše samo za nedelje koje se završavaju u subotu ili nedelju.

Amerikanci koji su bez posla i dalje će dobijati državne naknade za nezaposlene, ali će ostati bez 600 dolara federalne pomoći. Ova nadoknada uvedena je kao deo paketa ekonomske pomoći u visini od dva triliona dolara donetog u martu i ostaviće više od 25 miliona ljudi bez značajnog finansijskog priliva.

Kako poslati novac iz Amerike u Srbiju? Najbolji servisi za slanje para chicago glasnik

Republikanci smatraju da pomoć odbija ljude od povratka na posao.

Hoće li biti novog paketa pomoći?

Kongresni zakonodavci počeće ove nedelje da rade na sledećem paketu ekonomskih podsticaja. Ali malo je verovatno da će se oni složiti i odobriti – novi paket pomoći nezaposlenim Amerikancima pre nego što postojeći istekne.

Uredba od 600 dolara federalne pomoći bila je na meti kritika od samog početka, uglavnom zbog toga što je ova pomoć u kombinacija sa državnim naknadama za nezaposlene bila viša od onoga što je dve trećine radnika zarađivalo na svojim poslovima, navodi se u proceni istraživača sa Univerziteta u Čikagu.

Kongres je odobrio pomoć na samo četiri meseca, misleći da će se ekonomija brzo obnoviti nakon što koronavirus prođe i kompanije ponovo nastave sa radom. U određenom trenutku tako je i izgledalo – poslodavci su u maju i junu zaposlili više od 7 miliona radnika nakon što su je aprilu izgubljeno neverovatnih 20,5 miliona radnih mesta.

Republikanci, za koje se očekuje da će ove nedelje objaviti svoj predlog, uglavnom se protive nastavku pomoći u ovom obliku. Smatraju da to odbija ljude od povratka na posao. Umesto toga razmatraju smanjenje federalne pomoći za nekoliko stotina dolara i stvaranje bonusa za one koji se vrate na posao.

Demokrate, s druge strane, žele da nastave paket pomoći od 600 dolara do kraja godine.

Izvor: CNN

COMMENTS

WORDPRESS: 0