5 važnih promena u imigracionom zakonu za 2020. godinu!

5 važnih promena u imigracionom zakonu za 2020. godinu!

Januar gori od decembra: Povećan zastoj u obradi aplikacija za Zelenu kartu
Kako da pribavite dokumenta iz Srbije ukoliko živite u inostranstvu
Veliki zaostatak USCIS-a: Skoro 400 000 imigranata čeka na intervju za “Zelenu Kartu”

U američkom imigracionom sistemu došlo je do mnogih promena koje je Trumpova administracija usvojila tokom 2019. godine, uključujući i one koje će stupiti na snagu 2020. godine.

Promene u američkoj službi za državljanstvo i imigraciju (USCIS) imaće značajan uticaj na živote miliona imigranata koji legalno žive u Sjedinjenim Američkim Državama.

Neke od promena stvaraju prepreke u sticanja legalnog statusa,dok druge pojednostavljuju put do imigracionih pogodnosti.

Miami Glasnik donosi vam 5 najvažnijih promena u imigracionom sistemu koje mogu bitno uticati na život imigranata.

Porast cena svih USCIS aplikacija

USCIS planira da poveća svoje naknade u ovoj godini, uključujući 83% povećanja za američko državljanstvo putem aplikacije za naturalizaciju – sa 640 na 1170 dolara.

Sjedinjene Države će postati jedna od četiri države širom sveta koje naplaćuju naknadu za humanitarnu zaštitu. Amerika će od azilanata tražiti 50 dolara za njihovu prijavu.

Druga povećanja odnosiće se na Obrazac I-765, koji će porasti za 20%, na 490 USD – i Obrazac I-751, koji će porasti za 28%, na 760 USD .

Očekuje se da će USCIS uskoro objaviti konačnu listu sa novim cenama za sve vrste aplikacija.

Promene uslova za sticanje državljanstva

Tokom fiskalne 2019. godine, USCIS je odobrio državljanstvo za 834.000 imgranata, što je najviše za poslednjih 11 godina.
Ali stalni stanovnici koji podnesu zahtev za državljanstvo posle decembra 2020. godine suočiće se sa zahtevnijim testom – u kojem imigranti moraju dokazati da mogu da čitaju, pišu i govore osnovni engleski jezik i da imaju suštinsko znanje o istoriji i vladi SAD-a.

Memorandum pod nazivom „Revizija testova građana za naturalizaciju“ najavila je da će biti promena u ispitnim pitanjima o američkoj vladi i istoriji, kao i usmenom poznavanju engleskog jezika.

USCIS je takođe proširio listu stavki koja bi predstavljale odsustvo “dobrog moralnog karaktera” – jedog od ključnih zahteva za naturalizaciju. Nova smernica sadrži 15 primera „nezakonitih radnji“ koji se negativno odražavaju na moralni karakter u svrhu naturalizacije, poput neplaćanja kaucije, prevare banaka, nepodnošenja ili plaćanja poreza i lažnog predstavlanja da ste državljanin SAD prilikom apliciranja za posao, socijalne benefite itd.

Veći broj peticija dostupan za online slanje

Prelazak sa papirnog na digitalni sistem imigracije važan je prioritet USCIS-a, objavila je vladina agencija u saopštenju o svojim dostignućima u 2019. godini.

Novi obrasci za elektronsko podnošenje prijave tokom 2020. godine uključiće: I-485, Application to Register Permanent Residence or Adjust Status; the I-765 Application for Employment Application; the I-131 Application for Travel Document; the I-129 Petition for a Non-immigrant Worker; and the I-589 Application for Asylum and for Withholding of Removal.

Novi digitalni obrasci biće dodati u alate za pomoć koji sada omogućavaju imigrantima da prate napredak u svojim slučajevima i pomoći će u ubrzanju procesa.

trump miami glasnik

 

“Public Charge” zakon

USCIS je izmenio propise koji se odnose na „public charge“ kao osnov za nemogućnost dobijanja statusa stalnog boravka ili ulaska u Sjedinjene Države sa imigrantskom vizom.

Public Charge je „pojedinac koji prima jedno ili više određenih javnih davanja više od 12 meseci, u celosti, u bilo kom periodu od 36 meseci.“ Može doći iz devet programa, uključujući Medicaid i bonove za hranu.

Trinaest država krenulo je pred sud da blokira pravilo “public charge”, pa su odložile njegovo sprovođenje dok se u narednih nekoliko meseci ne donese rešenje.

Promene pravila za azil

Trumpova administracija planira izmenu propisa koji bi se odnosili na vremea čekanja na radne dozvole na osnovu nerešene aplikacije za azil.

Među njima su povećanje roka čekanja za podnošenje zahteva za dozvolu za zapošljavanje, uskraćivanje dozvola podnosiocima zahteva za azil koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države, trenutno ukidanje dozvole ako zahtev za azil bude odbijen i uklanjanje roka od 30 dana da USCIS donese odluku o dozvoli aplikacije.

USCIS je posebno predložio da se ukloni trenutni rok od 30 dana od datuma kada tražitelj azila preda aplokaciju za dozvolu za rad kako bi odobrio ili odbio ovu pogodnost. Agencija takođe želi da izmeni odredbu kojom se zahteva da podnosioci zahteva podnesu zahtev za obnovu USCIS-u 90 dana pre isteka dozvole za zapošljavanje, navodi se u obaveštenju DHS-a.

Ovo se nadovezuje na jednu od strogih mera koje je administracija preduzela u cilju smanjenja imigracije: novo pravilo kojim se odbijaju zahtevi za azil od strane migranata koji se pojave na američkoj jugozapadnoj granici. Pravilo omogućava USCIS-u da zabrani zahtevi za azil imigrantima koji su putovali kroz treću zemlju na putu za SAD i tamo nisu podneli zahtev za azil.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 1
  • comment-avatar
    Kalkulator uvoza 4 years ago

    Uzivajte u trudu koji radite, cijenim vas rad, draga gospodo