5 koraka koje treba preduzeti ako izgubite pasoš – Evo najvažnijih informacija

5 koraka koje treba preduzeti ako izgubite pasoš – Evo najvažnijih informacija

Sve što treba da znate o prevođenju dokumenata za USCIS
Bajden poništio Trampovu uredbu o zabrani viza i zelenih karti za legalne imigrante!
USCIS – Više od 400 000 imigranata čeka na intervju za zelenu kartu

Gubitak pasoša – ili još gore, krađa – je scenario iz noćne more koji svakog putnika može ostaviti da se oseća bespomoćno i da se konstantno pita: Kako ću doći kući? Kako mogu da ga zamenim? Da li ću morati da promenim svoje planove putovanja? Šta još treba da uradim?

Evo vašeg vodiča korak po korak za postupanje u situaciji kada vam je izgubljen ili ukraden pasoš.

Šta učiniti kada izgubite pasoš

#1 Prijavite gubitak ili krađu vlastima Sjedinjenih Država

Iako može biti dobra ideja da prijavite ukradeni pasoš lokalnoj policiji – informacije koje pružite će im pomoći ako se pasoš pojavi – prijavljivanje vašeg izgubljenog ili ukradenog pasoša američkoj vladi je takođe veoma važno.

Pored toga što pomaže u sprečavanju krađe identiteta, prijavljivanje gubitka ili krađe takođe može sprečiti nekoga da koristi vaš pasoš za izvršenje krivičnog dela, zbog čega je imperativ da prijavigte svoj nestali pasoš. Takođe je ključno da ga prijavite jer će vam gubitak biti dokumentovan kada odete da podnesete zahtev za zamenu, što obično zahteva da pokažete trenutni pasoš kao deo procesa obnove.

Možete zatražiti pomoć od Kancelarije za usluge inostranih građana State Department-a ako vam je poterbna pomoć u procesu.

Dodatni savet: Prvo budite sigurni da je pasoš zaista nestao. Kada ga Sjedinjene Države evidentiraju kao nestalog, odnosno izgubljenog ili ukradenog, pasoš postaje nevažeći i nećete moći da ga koristite za putovanja, ako ga kasnije pronađete.

#2 Prijavite se za zamenu

Ako ste u inostranstvu kada ste izgubili pasoš, moraćete da ga brzo zamenite kako biste se vratili kući. Ako ste kod kuće, a imate planove za predstojeće putovanje, moraćete da ga zamenite pre putovanja. Oba ova scenarija zahtevaju da se pojavite lično, možda da odete u ustanovu za izdavanje pasoša ili ambasadu/konzulat ako ste u inostranstvu. Ovo može potrajati ako kancelarije nisu u blizini.

Kako biste zamenili izgubljen ili ukradeni pasoš, morate podneti Obrazac DS-11 lično.

Ako… Onda…
…ste u Sjedinjenim Državama i putujete u roku od 5 do 7 nedelja ili manje …možete biti kandidat za zakazivanje termina uživo u Agenciji za pasoše ili Centru kako biste zamenili pasoš. Kako biste otišli u pomenute ustanove, morate imati plan da putujete internacionalno u narednih 5 radnih dana
…ako ste u Sjedinjenim Državama i putujete za vremenski period duži od 5 do 7 nedelja …zakažite termin (ako je neophodno) kako biste se prijavili za Ustanovu za prihvatanje pasoša kako biste zamenili svoj pasoš
…ste van Sjedinjenih Država …kontaktirajte najbližu američku ambasadu ili konzulat kako biste zamenili svoj pasoš

 

Možete koristiti DS-64 obrazac da prijavite izgubljen ili ukraden pasoš online, ali za zamenu se morate pojaviti lično. Koraci koje morate da sledite da biste zamenili pasoš zavise od toga gde se nalazite kada otkrijete da nedostaje i kada planirate da putujete. Ako se u Sjedinjenim Državama, možete da potražite najbliži Centar za prihvatanje pasoša tako što ćete uneti svoj poštanski kod (ZIP code) klikom OVDE.

Ako ste u inostranstvu i treba da se prijavite za zamenu, biće vam potreban alternativni oblik lične karte koju izdaje državni organ, kao što je vozačka dozvola, da biste dokazali ko ste. Fotokopije pasođa će vam pomoći, ali ćete i dalje morati da pokažete zvaničnu državnu identifikaciju.

Popunićete obrazac DS-11 da biste podneli zahtev za novi pasoš. Moraćete da dostavite nedavno urađene fotografije za pasoš.

#3 Platite

Čak i ako vaš izgubljeni pasoš ne bi istekao godinama, moraćete da prikupite više novca za drugi pasoš. Primenjuju se redovne naknade. Ako ste u Sjedinjenim Državama, možete da platite dodatnu naknadu da biste to ubrzali. Posotji online kalkulator koji će vam pomoći da odredite cenu zamene (obično 130 dolara) u zavisnosti od vaših okolnosti (možete ga videti klikom OVDE).

Dobra vest je da ako ste imali Global Entry povezan sa vašim starim pasošem, nećete morati ponovo da se prijavite i plaćate za program. Jednostavno se prijavite na sistem Global Entry-ja da biste ga ažurirali novim brojem pasoša kada ga dobijete. Ako koristite popularnu i mnogo jeftiniju aplikaciju Mobile Passport, za koju je potrebno mnogo manje vremena za prijavu, takođe ćete morati da je ažurirate sa detaljima o novom dokumentu.

#4 Ostanite tu gde ste dok ne stigne zamena

Nažalost, ne možete putovati u inostranstvo bez pasoša. Iako postoje neki izuzeci za korišćenje pasoške kartice (koja je dobra samo za kopneno i pomorsko putovanje između Kanade ili Meksika i Sjedinjenih Država), kada prijavite izgubljen ili ukraden pasoš, vaša pasoška kartica je takođe nevažeća.

Zbog pandemije virusa COVID-19, podnošenje zahteva za pasoš bi moglo da potraje duže, pa se prijavite što je pre moguće i budite spremni na odlaganja.

Ako ste u prošlosti gubili pasoš, State Department može izdati ograničeni pasoš koji važi samo kratko vreme dok ne stignete kući i prođete kroz korake da ponovo dobijete običan pasoš.

#5 Proverite svoje pogodnosti za zaštitu na putovanju

Neke premium kartice, kao što su The Platinum Card iz American Express-a i The Business Platinum Card iz American Express-a nude usluge konsijerža koje mogu biti korisne kada vam zatreba pomoć. Iako oni ne mogu da urade težak posao umesto vas (kao što je lično pojavljivanje da biste zatražili zamenu pasoša), konsijerž može pomoći pri promeni rezervacija letova i hotela koje bi mogle biti neophodne.

Putno osiguranje takođe može pomoći u pokrivanju naknada za promenu leta ili dodatnih troškova, posebno ako policijski izveštaj može pokazati da je pasoš ukraden, a ne samo izgubljen. Ova vrsta putne zaštite dolazi sa mnogim karticama uključujući American Express Green Card i The Chase Sapphire Preferred Card i Chase Sapphire Reserve.

Više saveta za upravljanje pasošima

Naravno, najbolja straregija je da uopšte ne izgubite pasoš. Čuvajte ga na bezbednom mestu u svakom trenutku, kao što je sef vaše hotelske sobe, i imajte fotokopiju u boji stranice sa slikom vašeg pasoša. Takođe, snimite sliku kako biste je imali na telefonu.

Možete staviti svoju e-poštu ili broj telefona na poleđinu pasoša u slučaju da je zaista izgubljen (a ne ukraden). Ipak, najbolje je da ne navodite svoju kućnu adresu iz bezbedonosnih razloga.

Zaključak

Ako izgubite pasoš, prvo se uverite da je zaista nestao, a zatim prijavite da je izgubljen ili ukraden. Proverite web stranicu State Department-a da pronađete najbližu lokaciju na kojoj možete da dobijete zamenu i, ako ste van zemlje, dogovorite se da ostanete tamo dok vaš novi pasoš ne bude izdat.

 

Izvor: Nerdwallet.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0