3 razloga zašto je bolje rentati nekretninu, iako imate dovoljno novca za kupovinu

3 razloga zašto je bolje rentati nekretninu, iako imate dovoljno novca za kupovinu

Predgrađe Čikaga našlo se na listi „najsrećnijih gradova“ u Americi. Evo kompletne liste gradova
Najbezbednije države u Americi za 2022. godinu
USCIS pustio u rad novi vebsajt. Evo šta je sve promenjeno.

Amerikanci su generacijama smatrali da je vlasništvo kuće obeležje uspeha. Čak i danas, 74% odraslih Amerikanaca kaže da je posedovanje kuće kamen temeljac američkog sna – rangira se više nego što je odlazak u penziju, dobra karijera, sticanje diplome ili dece, prema nedavnoj anketi Bankrate.

Ali postoje razlozi da se ne kupi dom, čak i za one koji to mogu da priušte.

Mislim da to ne bi trebalo da bude automatsko pravilo za svakoga“, rekao je sertifikovani finansijski planer Jude Boudreaux, viši finansijski planer u Centru za planiranje u Nju Orleansu i član Saveta finansijskih savetnika CNBC-a. „Mogli biste da živite ceo svoj finansijski život pod iznajmljivanjem i da budete veoma srećni“.

#1 Niste sigurni u dugoročne planove

Potencijalni kupci kuća bi trebalo da imaju uverenje o tome gde žele da žive, rekla je Kamila Elliot, CFP sa sedištem u Atlanti i član savetničkog saveta CNBC-a.

Na primer, da li bi uživali da žive nekoliko godina u određenom gradu ili predgrađu, ili u određenom kvartu? Da su se preselili zbog posla, da li bi i dalje želeli da žive tamo da su izgubili taj posao?

Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja ne, iznajmljivanje je verovatno najbolje, rekla je Eliot, suosnivač i izvršni direktor Collective Vealth Partners.

Ako se ne možete obavezati da ćete biti tamo [najmanje] tri godine, nemojte kupovati“, rekla je Elliot.

Fleksibilnost je veliki plus za iznajmljivače, rekao je Boudreaux.

Na primer, ako se preselite na nepoznato mesto, „iznajmljivanje može biti pametan izbor“, primetio je, kako bi izbegli kupovinu, a zatim otkrili da vam se lokacija ne sviđa.

Prednosti mogu biti i psihološke i finansijske.

Cene kuća mogu da budu promenljive, zbog čega je veća verovatnoća da kupac neće ostvariti profit ako ga proda nakon samo kratkog perioda vlasništva, rekla je Elliot.

Unapred troškovi transakcije, kao što su naknade za nekretnine, takođe su generalno „veoma skupi“, što otežava kratkoročnu kupovinu kuće, rekao je Boudreaux.

#2 Ne volite faktor ‘smetanja’

Savetnici su rekli da postoji i određena korist od načina života iznajmljivanja umesto kupovine.

Iznajmljivači ne moraju da se suočavaju sa „faktorom smetnji“ zakazivanja sastanaka sa pejzažistima i istrebljivačima ili plaćanjem popravki u kući, rekla je Elliot. To je obično odgovornost stanodavca.

Ne morate da brinete o popravljanju mašine za pranje sudova, garažnih vrata ili HVAC jedinice“, rekla je Elliot.

U zavisnosti od zgrade, iznajmljivači se mogu osećati sigurnije ako postoje dodatne sigurnosne kamere ili vratar, ili će dobiti pogodnosti i socijalne beneficije ako postoje pogodnosti kao što su teretana ili bazen, dodala je ona.

Nasuprot tome, kuća može biti pravi izbor za život za nekoga ko želi veliko dvorište sa lepom baštom i prostorom za psa da trčkara, rekao je Boudreaux.

#3 Prednosti vlasništva su ‘uveliko precenjene’

Finansijske koristi od posedovanja kuće su „uveliko precenjene“, rekao je Boudreaux.

Kupovina kuće zato što osećate da je to stvar koju treba da uradite može biti [finansijski] opasna“ i dovesti do žaljenja, dodao je on.

Kao prvo, finansijska procena pristupačnosti je nepotpuna ako potrošači upoređuju samo mesečnu zakupninu i troškove hipoteke. Pravi trošak posedovanja kuće takođe uključuje troškove komunalija, poboljšanja i održavanja kuće, poreze na imovinu i osiguranje vlasnika kuća, rekli su savetnici.

Prosečan vlasnik kuće plaćao je više od 15.000 dolara godišnje pored svoje hipoteke da pokrije ove troškove 2022. godine, prema Clever Real Estate.

Drugo, poreski odbitak za hipotekarne kamate nije tako vredan kao što je nekada bio, dodao je Boudreaux.

Zakon o porezu iz 2017.godine usvojen tokom Trampove administracije smanjio je prag kamate na hipoteku; bračni parovi mogu tražiti poreski odbitak na prvih 750.000 dolara svoje hipoteke, što je manje od milion dolara.

U opštem smislu, takođe je teže dobiti finansijske koristi od poreskog odbitka. Zakon je udvostručio standardni odbitak (to je 27.700 dolara u 2023.godini za bračne parove) i ograničio odbitak za državne i lokalne poreze na 10.000 dolara.

Uzeto zajedno, poreska olakšica za hipotekarne kamate “nije korist kakva je bila“, rekao je Boudreaux.

Naravno, posedovanje kuće se često posmatra kao investicija, ali kao i obezbeđenje mesta za život.

Vlasništvo kuće „omogućava porodicama da izgrade bogatstvo i služi kao mera finansijske sigurnosti“, navodi se u radu Laurie Goodman iz Urbanističkog instituta iz 2018.godine i Christopher Mayer-a sa Univerziteta Kolumbija. Kućni kapital može da igra važnu ulogu u štednji za penziju, na primer, ako penzioneri mogu da iskoriste to bogatstvo, napisali su.

Ali postoje “značajne varijacije” u iskustvu vlasnika kuće zasnovane na faktorima kao što su vreme kupovine, period održavanja i lokacija, rekli su oni.

Kupovina kuće nije univerzalno rešenje i ne može biti dobar finansijski potez za svakoga. Iznajmljivanje ima svoje prednosti, uključujući fleksibilnost, izbegavanje nepotrebnih troškova, i smanjenje brige oko održavanja imovine. Kao i kod bilo koje finansijske odluke, važno je pažljivo razmotriti sve aspekte i prilagoditi ih svojim ličnim ciljevima i okolnostima.

 

 

Izvor: Nbcmiami.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0