3 okruga u Ilinoisu glasala za mogućnost odvajanja od države

3 okruga u Ilinoisu glasala za mogućnost odvajanja od države

Guverner Ilinoisa ne isključuje mogućnost ponovnog uvođenja “Stay at home” uredbe
Saznajte u koje sve zemlje Amerikanci trenutno mogu da putuju i pod kojim uslovima
Ažurirana lista za dvonedeljni karantin. Dve države više nisu na listi

Stanovnici Ilinoisa koji žele da odvoje svoje zajednice od Čikaga i okruga Kuk nije ništa novo u političkom svetu, ali tri okruga su napravile korak dalje tokom izbora, donoseći neobavezujuće rezolucije koje ukazuju da žele da njihovi izabrani zvaničnici potencijalno istraže otcepljenje od države Ilinois.

Ovi takozvani „referendumi o razdvajanju“ bili su na glasanju u okruzima Braun i Hardin, kao i u delu okruga Medison.

Cilj referenduma bio je da se omogući okružnim odborima svake oblasti da koordinišu sa drugim okružnim odborima kako bi istražili mogućnost otcepljenja od Ilinoisa zbog uticaja Čikaga i okruga Kuk na političke odluke države.

Mere su neobavezujuće, ali šalju poruku liderima da se potencijalno uključe u razgovore.

Pitanje da li se okrug uopšte može otcepiti od države ili ne, je sporno. Dok zagovornici secesije u Ilinoisu navode odvajanje Mejna od Masačusetsa, koje se dogodilo 1819. godine zbog neslaganja oko spekulacija sa zemljištem i drugih faktora, većina pravnih stručnjaka osporava ideju da se okrug može otcepiti od države.

Metju Simpson, profesor na Univerzitetu u Novom Meksiku, tvrdi da zbog raznih presedana, uključujući odluku Hanter protiv grada Pitsburga iz 1907. godine, okruzi ne mogu da se otcepe od država jer njihova prava potiču iz države u kojoj se nalaze.

Ipak, neki tvrde da se okrug može odvojiti ako im država to dozvoli, ali izgleda da je malo verovatno da bi Ilinois dozvolio okruzima da odu.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0