27 okruga iz Ilinoisu glasalo na referendumu za mogućnost otcepljenja od države

27 okruga iz Ilinoisu glasalo na referendumu za mogućnost otcepljenja od države

Amerikanac iz Kalifornije osvojio 2,04 milijarde dolara na Powerball-u
Tržište nekretnina u krizi: Ovo su američki gradovi sa najvećim padom cena
Top 5 razloga za deportaciju iz Amerike!

Na dan izbora u Ilinoisu, glasački listići su sadržali pitanja na nivou države, od toga da li da se promeni ustav države ili ne, do toga ko treba da bude sledeći guverner Ilinoisa, do toga ko treba da bude u Vrhovnom sudu države Ilinois.

Ali neki lokalni glasački listići imali su pitanja o tome da li da napuste državu u potpunosti.

U utorak su dva okruga Ilinoisa i deo drugog izglasali neobavezujuće referendume koji bi ohrabrili njihove izabrane zvaničnike da se uključe u rasprave o potencijalnom prekidu veza sa državnom vladom.

Glasovi jedva da su bili nova pojava. Umesto toga, pridružuju se rastućoj listi okruga Ilinoisa koji žele da izraze svoje nezadovoljstvo zakonodavcima.

Prethodno su najmanje 24 okruga usvojila takozvane „referendume o razdvajanju“, prema izveštajima Illinois Public Media. Tri nova dodatka na tu listu, Braun, Hardin i severoistočni deo okruga Medison, doveli bi taj broj na 27, što predstavlja više od 25% od 102 okruga u državi.

Prema IPM-u, 23 okruga su prethodno prošla referendume o razdvajanju nakon izbora 2020., uključujući Klarka, Kleja, Kraforda, Kamberlenda, Edvardsa, Efingema, Fajeta, Džaspera, Henkoka, Džefersona, Džonsona, Lorensa, Merion, Masaka, Moltrija, Papu, Ričlanda , Šelbi, Vabaš, Vejn i Vajtsajd.

Obrazloženje iza referenduma, prema glasačima, je da grad Čikago i okrug Cook imaju značajan uticaj na politiku koju donosi zakonodavno telo države, i da ruralni okruzi dele različite interese koje ne zastupaju postupci generalne skupštine.

Referendumi su deo većeg pokreta koji je čak video da neki državni zakonodavci predlažu zakone koji bi odvojili Čikago i okrug Kuk od ostatka države, uključujući državnog predstavnika Breda Halbruka.

NBC Chicago

COMMENTS

WORDPRESS: 0