22. Krajiško prelo u Čikagu

22. Krajiško prelo u Čikagu

Evo šta možete raditi u Čikagu ovog vikenda
Muzej nauke i industrije u Čikagu ponovo će se otvoriti u martu izložbom Marvel Comicsa
Dokumentarni film “Teslin narod” 16. februara na američkom javnom servisu PBS

Sa programom „Igrom i pjesmom kroz Krajinu“ u Čikagu se u subotu 9. marta 2024. godine održava 22. po redu Krajiško prelo. U okviru večeri biće postavljena izložba „Znameniti Srbi Banije“ autora Branka Krnjaića, a posetioci će moći da kupe neka od izdanja krajiških autora.


U centralnom programu sa igrama i pjesmama Like, Banije, Korduna, Dalmacije i srpske Bosanske Krajine učestvuju gosti iz Kanade – Škola srpskog folklora „Sloga“ iz Hamiltona i Folklorni ansambl „Oko sokolovo“ iz Čikaga. Igrama iz Srbije publici će se predstaviti Folklorni ansambl „Opelanac“ iz Belvuda kraj Čikaga.

U toku večeri biće predstavljeno sviranje na tambricu – samicu koje je krajem prošle godine uvršteno u registar nematerijalnog kulturnog nasleća Republike Srbije. Ovo sviranje karatkeristično za život Srba u dinarskom području na ovoj manifestaciji izvodiće Stevo Petrović.
U zabavnom programu učestvuju Neda Gorančić, Saša Kušević i orkestar Neše Veljkovića.

Predviđeno je da se tokom večeri prikupi novac za liječenje trogodišnjeg Veljka Stojkovića iz Novog Sada koji se od rijetke bolesti liječi u Lurie bolnici u Čikagu. Krajiško prelo u Čikagu se održava u velikoj sali Manastira Nova Gračanica i počinje u 18 sati.

COMMENTS

WORDPRESS: 0