1,6 miliona stanovnika Ilinoisa dobiće po $345 odštete od Fejsbuka

1,6 miliona stanovnika Ilinoisa dobiće po $345 odštete od Fejsbuka

Leto 2022: Ovo su besplatni dani za muzeje u Čikagu
Život u SAD bi se mogao vratiti u normalu do proleća 2022.
Ovi američki gradovi obezbeđuju besplatan javni prevoz

Kalifornijski savezni sudija u petak je izdao konačno odobrenje za poravnanje sa Fejsbukom u visini 650 miliona dolara. Prema ovom nalogu očekuje se da će oko 1.6 stanovnika Ilinoisa što je brže moguće dobiti najmanje 345 dolara odštete.

Advokat iz Čikaga Džej Edelson, koji je pokrenuo početnu tužbu protiv Fejsbuka pre skoro šest godina, rekao je da bi čekovi mogli da stignu poštom u roku od dva meseca – uskraćujući žalbu na odluku suda.

U svojoj presudi od petka, američki okružni sudija James Donato nazvao ga je jednim od najvećih poravnanja privatnosti ikada i „značajnim rezultatom“ koji će doneti najmanje 345 dolara u ruke stanovnika Čikaga, dok se konačno ne obračunaju potraživanja i troškovi.

U aprilu 2015. godine, Edelson je podneo tužbu protiv Fejsbuka u Okružnom sudu okruga Cook u ime tužioca Carla Licate. Fejsbuk je prekršio zakon države Ilinois prikupljajući i čuvaći biometrijske podatke svojih korisnika bez njihove saglasnosti. Slučaj je prebačen na savezni sud u Čikagu, a zatim na savezni sud u Kaliforniji, gde je stekao status kolektivne tužbe.

Izvor: Chicago Tribune

COMMENTS

WORDPRESS: 0