1,6 miliona korisnika Fejsbuka u Ilinoisu trebalo bi da uskoro dobije odštetu od $400

1,6 miliona korisnika Fejsbuka u Ilinoisu trebalo bi da uskoro dobije odštetu od $400

Intervju sa srpskim prodavcem automobila – Kako ustedeti, stvari koje bi trebalo da znate prilikom kupovine!
Ovo su najopasniji gradovi u Americi za 2022. godinu
Američi pasoš ili pasoška kartica? Sve razlike, prednosti i kako da ih izvadite

Više od godinu dana nakon što je odobrena tužba Ilinoisa protiv Fejsbuka u vrednosti od 650 miliona dolara, čekovi na po 397 dolara konačno će uskoro stići za skoro 1,6 miliona korisnika Fejsbuka iz Ilinoisa.

Američki Apelacioni sud za 9. okrug na Havajima doneo je u četvrtak odluku kojom se podržava nagodba o grupnoj tužbi zbog navodnih kršenja zakona o biometrijskoj privatnosti Ilinoisa od strane Fejsbuka. Izuzimajući dalju žalbu, novac će ići stanovnicima iz Ilinoisa u roku od 60 dana, kaže advokat iz Čikaga Džej Edelson, koji je podneo tužbu protiv Fejsbuka pre skoro sedam godina.
U februaru 2021. kalifornijski savezni sudija izdao je konačno odobrenje za nagodbu od 650 miliona dolara, ali je isplata odložena kada je uložena žalba u ime dvoje članova klase iz Ilinoisa, Davn Frankfother i Cathi Flanagan. Par se protivio dodeli 97,5 miliona dolara advokatskih honorara, kao i 5.000 dolara podsticajnih nagrada imenovanim tužiocima.
Zakon o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa je među najstrožim zakonima u SAD i izazvao je brojne tužbe. Od kompanija se zahteva da dobiju dozvolu pre upotrebe tehnologija kao što je prepoznavanje lica za identifikaciju kupaca.
Grupna tužba je uključivala oko 7 miliona korisnika Fejsbuka u Ilinoisu za koje je društvena mreža kreirala i sačuvala šablon lica nakon 7. juna 2011. Da bi se kvalifikovali, korisnici Fejsbuka morali su da žive u državi najmanje šest meseci u prethodnih devet godina.

Edelson je rekao da će konačan iznos odštete nakon troškova i naknada biti 397 dolara za svakog stanvnika Čikaga koji su učestvovali u tužbi.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0