15 biznisa koje možete pokrenuti za 10.000 dolara ili manje – Evo osnovnih informacija o svakom od njih

15 biznisa koje možete pokrenuti za 10.000 dolara ili manje – Evo osnovnih informacija o svakom od njih

Učesnik Ilinois lutrije osvojio 23,7 miliona dolara
Tražite američku vizu? Pogledajte koje kategorije viza imaju najveću stopu odobrenja
Bajden predstavio novi paket pomoći, koji će obuhvatati novi ček od 1.400 dolara

Pokretanje posla može biti zastrašujuće. Pronalaženje prave ideje, suočavanje sa finansijama i njeno uspešno pokretanje čine više od standardnog posla sa punim radnim vremenom. Samo znati kako započeti posao je tek početak ovog dugog puta. Poslovni poduhvati koji su niži kada je rizik u pitanju, međutim, izbacite brigu iz jednačine pa pokušajte da tražite najjeftiniji posao za početak. Probajte sa „poslovna ideja za 10.000 dolara ili manje“ idejom i da vidimo šta će se pojaviti.

Na sreću, postoji niz malih preduzeća koja možete pokrenuti i koja neće isprazniti skroz vaš novčanik. Ključno je pronaći posao koji možete započeti sa svojim trenutnim veštinama i bez mnogo ulaganja.

Evo 15 jeftinih ideja za pokretanje profitabilnog posla.

#1 Vlasnik vrtića

Početna investicija: 1.000 dolara

Očekivana zarada: od 1.000 do 5.000 dolara mesečno

Pod uslovom da vaš dom ispunjava uslove za dnevni boravak, možete pokrenuti posao za brigu o deci za vrlo malo novca – u suštini, biće vam potrebna licenca, osiguranje i zalihe. Pored toga, moraćete da proverite kod državnog odeljenja za porodične usluge za dnevni boravak i dozvolu za rad.

Možete čak i pokrenuti posao dnevne nege kod kuće i koristiti ga za dopunu svog drugog prihoda, kaže Rosemarie Groner, vlasnica web stranice The Busy Budgeter. „Ovo možete učiniti kao sporedni posao tako što ćete ponuditi samo negu pre i posle škole ili brigu o deci za vreme ’sastanaka’ za grupu dece“.

#2 Specijalista za negu travnjaka

Početna investicija: 1.000 do 3.000 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 5.000 dolara mesečno

Možete ući u posao nege travanjaka uz nešto više od kosilice i dobre radne etike. Čak i ako nemate sopstvenu kosilicu, možete pokrenuti posao za negu travnjaka koristeći opremu svojih klijenata ili iznajmljivanje opreme dok ne budete mogli da kupite sopstvenu.

Nije potrebna velika početna investicija za pokretanje posla, kaže Gene Caballero, vlasnik GreenPal-a. „Osnovao sam kompaniju za košenje travnjaka na koledžu za manje od 3.000 dolara. Moja prikolica je koštala 1.000 dolara a moja oprema oko 2.000 dolara“, rekao je Caballero.

Isplata je bila vredna toga. „To sam radio više od 10 godina i to je platilo moj koledž i MBA. Vlasnik i radnici mogu zaraditi od 45 do 60 dolara po satu košenjem trave“, naveo je Caballero.

#3 Lektor sudskih prepisa

Početna investicija: 500 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 3.000 dolara mesečno

Tehnički, možete započeti posao lekture sudskog transkripta sa besplatnom adresom e-pošte i besplatnim pristupom softveru koji vam omogućava da označite dokumente, poput Google Docs-a. Međutim, možete da investirate da biste bolje plasirali svoje usluge, ubrzali sticanje klijenata ili poboljšali svoje veštine lektorisanja.

Adrienne Luedeking je uložila u kurs pod nazivom Proofread Anywhere za 1.000 da bi započela posao lekture. Zatim je kupila Eclipse softver za sudsko izveštavanje za 1.500 dolara. Tokom svoje prve godine rada sa skraćenim radnim vremenom na lekturi sudskih transkripata, zaradila je 32.000 dolara, kaže Luedeking.

#4 Knjigovođa

Početna investicija: 1.000 dolara

Očekivana zarada: od 3.000 do 4.000 dolara mesečno

Nije vam potrebna poslovna diploma ili diploma računovodstva da biste započeli knjigovodstveni posao – ali ne škodi ulaganje u obuku na koledžu u lokalnoj zajednici ili online. Sajtovi kao što su Udemy ili Skillshare nude brojne računovodstvene i softverske časove za uobičajene knjigovodstvene programe kao što je QuickBooks.

Katherine Pomerantz, osnivač web sajta Bookkeeping Artist, naučila je veštine putem online kurseva. Zatim je potrošila 1.000 dolara da dobije sertifikat upsianog agenta putem Poreske uprave.

Pomerantz je potrošila 400 dolara na osiguranje od odgovornosti (liability insurance), 50 dolara za poslovnu licencu i 300 dolara na svojoj web stranici. Nakon što je potpisala ugovor sa svojim trećim klijentom, postala je profitabilna – i još uvek nastavlja da ulaže u svoj poslovni rast, kaže Pomerantz.

#5 Agent za nekretnine

Početna investicija: 1.000 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 10.000 dolara mesečno

U zavisnosti od zahteva vaše države, verovatno ćete morati da pohađate časove i položite test za licenciranje da biste započeli svoj posao. Takođe može postojati i naknada za franšizu ako ste agent koji radi za uspostavljenu kompaniju.

Rhett Struve, agent za nekretnine za Keller Williams, platio je oko 1.500 dolara naknade za pokretanje – što je uključivalo njegov rad na kursu, licencu i troškove agencije. „Osim marketinških troškova, nema mnogo više troškova kao agent za nekretnine“, rekao je Struve.

#6 Pisac online sadržaja (Freelance writer)

Početna investicija: 1.000 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 3.000 dolara mesečno

Ne treba vam mnogo da započnete ovaj posao osim računara i internet veze. Trebalo bi da znate kako da dobro pišete, da budete profesionalni, da poštujete rokove i da pratite specifikacije urednika za uređivanje.

Naći ćete dosta dostupnih časova koji će vam pomoći da poboljšate svoje pisanje, kreirate bolje prezentacije ili povećate bazu klijenata. Na primer, možete istražiti kurs koji se fokusira na marketing i produktivnost kao što je Earn More Writing, koji je dizajnirala Holly Johnson, pisac koji zarađuje više od 200.000 dolara godišnje.

Pored toga, razmislite o kreiranju sopstvenog web sajt portfolia putem besplatne usluge kao što je WordPress, da biste prikazali svoj rad i bolje privukli klijente. U najmanju ruku, uverite se da je vaš LinkedIn profil ažuriran.

#7 Edukator za prirodni porođaj

Početna investicija: 1.000 dolara

Očekivana zarada: od 1.000 do 2.000 dolara mesečno

Prirodni porođaj je sve više rastući trend. Ako želite da naučite o tome, možda biste želeli da razmotrite ovu poslovnu nišu, koja bi trebalo da raste kako se povećava potražnja za prirodnim porođajem.

Da biste zapčeli ovaj posao, biće vam potreban sertifikat edukatora za porođaj koji košta od 700 do 1000 dolara. U zavisnosti od vašeg lokalnog tržišta, možete očekviati da ćete zaraditi od 100 do 250 dolara po klijentu mesečno.

Možete ponuditi časove online i lično, kaže Katie Griffin, registrovana medicinska sestra i osnivač Kopa Birth. „Prihodi variraju u zavisnosti od vrste časa koji se predaje, lokacije i spremnosti instruktora da plasira svoje usluge“, rekla je Griffin.

#8 Maloprodajni arbitraž

Početna investicija: 2.500 dolara

Očekivana zarada: od 1.000 do 2.000 dolara mesečno

Maloporodajna arbitraža ulkjučuje jeftinu kupovinu proizvoda i njihovu preprodaju uz profit. Platforme poput Amazona olakšavaju otvaranje naloga i početak prodaje sa vrlo malo novca i zaliha.

Serijski preduzetnik i osmocifreni Amazonov prodavac Andrew Tjernlund je pokrenuo kompaniju za ping-pong lopatice sa 3.000 dolara. Iskoristio je svoju početnu investiciju da kupi lopatice po 1 dolar, a zatim ih prodao na Amazon-u i eBay-u – i zaradio šestocifreni u prve tri godine.

#9 Bloger

Početna investicija: 300 dolara

Očekivana zarada: od 1.000 do 2.000 dolara mesečno

Pokretanje web stranice ili bloga je relativno jeftino i nije vam potrebna sertifikacija. Možete blogovati na besplatnim platformama kao što je Blogger ili potrošiti 100 do 300 dolara godišnje na usluge web hosting-a. Blogeri obično zarađuju novac prodajom proizvoda koji se odnose na tržišnu nišu (niche market) ili oglašavanjem oglasa na njihovoj web stranici.

Caroline Vencil je počela da piše blog i plaćala je oko 4 dolara mesečno za web hosting – a u početku nije zarađivala više od nekoliko centi mesečno. Venicl-ova je pohađala kurs za blogovanje – Elite Blog Academy – za oko 500 dolara i počeo je da zarađuje više od 1.500 dolara mesečno samo četiri meseca nakon predavanja.

Vencil-ova sada zarađuje od 7.000 do 8.000 dolara mesečno od svog bloga. Njen blog, „Caroline Vencil – Live Fully, Budget Fiercely“ sadrži članke o štedljivom životu, receptima, zarađivanju novca i pronalaženju poslova.

#10 Fotograf i videograf

Početna investicija: 5.000 dolara

Očekivana zarada: od 3.000 do 6.000 dolara mesečno

Za pokretanje fotografskog ili video-posla, potrebno je iskustvo sa vrhunskim slikama. A internet je odličan izvor za kurseve i informacije o vizuelnim umetnostima.

Slavik Boyechko, vlasnik web sajta Gear Dad’s, je video snimatelj koji održava uspešan posao prodajom opreme za video snimanje profesionalcima. Ne morate da počnete sa ogromnim ulaganjem, kaže Boyechko. „Možete da iznajmite opremu za snimanje, tako da vam je zaista potreabn dobar računar za montažu kod kuće“, navodi on.

Prihod u velikoj meri zavisi od niza faktora, kaže Boyechko. „Prihod je određen time kako odlučite da naplatite, kolika je potražnja za vašim uslugama i koliko gužve imate u sebi“, rekao je on.

#11 Virtuelni asistent

Početna investicija: 200 dolara

Očekivana zarada: od 3.000 do 6.000 dolara mesečno

Sa rastom online poslovanja, javlja se potreba za uslugama poput virtuelne pomoći. Za pokretanje VA biznisa nije potrebno ništva ivše od znanja kako da se stvari urade.

Možda biste želeli da budete opšti VA koji odgovara na e-poštu i organizuje putovanja, ili da izaberete određeni put kao što je specijalizacija za društvene mreže ili prikupljanje podataka. Gina Horkey, vlasnica Horkey HandBook-a – sajta osmišljenog da pomogne ljudima da započnu i razvijaju svoje slobodne poslove – počela je kao online pisac sadržaja a kasnije je dodala VA usluge.

Horkey procenjuje da su njeni početni troškovi bili oko 200 dolara. Na kraju je postala toliko uspešna da je pokrenula VA uslugu i program obuke.

#12 Osoba prodaje sa informacijama o proizvodu

Početna investicija: 300 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 3.000 dolara mesečno

Većina info proizvoda dolazi u obliku e-knjiga ili e-kurseva. Što je vaša oblast stručnosti specifičnija, to bolje: od doterivanja konja preko Pinterest marketinga do urbane farme i stanovanja u malim kućama, naći ćete niše sa tržišnim sadržajem.

Možete da kreirate dokument za prodaju ili pakovanje video sadržaja na platformama kao što su Vilmeo, YouTube, Teachable ili Udemy. Neke od ovih platformi su besplatne, a druge zahtevaju mesečnu pretplatu za hostovanje vaših video zapisa.

Michelle Schroeder, vlasnica bloga o ličnim finansijama Making Cents of Sense, nudi e-kurs o internet pridruženom marketingu. Otkako ga je lansirala u julu 2016.godine, Schroeder-ov info proizvod joj je doneo 400.000 dolara prihoda.

#13 Šetač i čuvar pasa

Početna investicija: 600 dolara

Očekivana zarada: od 1.500 do 3.500 dolara mesečno

Čuvanje kućnih ljubimaca je jeftin poduhvat koji možete započeti na malo i povećavati ga kako vaša baza klijenata raste – a klijente možete pridobiti tako što ćete svoje usluge plasirati putem letaka, e-pošte ili društvenih medija. Ili koristite web lokaciju kao što je Rover da biste se besplatno povezali sa klijentima.

Neće vam trebati sertifikat da biste započeli, ali je dobra ideja da imate reference i obavite proveru prošlosti. Možda biste želeli da se odlučite za osiguranje za čuvanje kućnih ljubimaca.

Crystal Stemberger iz Crystal’s Cozy Care u Spring-u, Texas, brine o svim vrstama kućnih ljubimaca i njen posao je toliko nasastao da joj treba tri do četiri dodatna pomoćnika da pokrije potražnju. Počela je sa investicijom od 600 dolara, a skoro goidnu dana kasnije je pokrenula posao od 30.000 dolara.

#14 Lični trener

Početna investicija: 5.000 dolara

Očekivana zarada: od 2.500 do 7.500 dolara mesečno

Postati lični trener je dobar način da se pomogne ljudima da ostvare svoje fitnes ciljeve. Nećete naći čvrsto i brzo pravilo u vezi sa ovom vrstom sertifikata koji treba da dobijete ili čak da li vam je potreban. Uz to, generalno je prepoznato kao najbolja praksa da se dobije neka vrsta sertifikata za početak rada sa klijentima u teretani.

Sertifikacija za fitnes trening može da košta čak 400 dolara. Pored sertifikacije, moraćete da platite web lokaciju – ili koristite besplatni Instagram nalog. Mnogi lični treneri pružaju usluge treniranja online i prodaju prilagođene planove vežbanja i ishrane za dodatni prihod.

Osoba treba da izdvoji 700 do 2.000 dolara za početne sertifikate, 600 dolara za prisustvo na webu i još 1.600 dolara za osiguranje od odgovornosti svake godine, rekao je John Romanelli, fizički trener i osnivač fitnes web sajta No bad Reps. Savršeno je izvodljivo imati najmanje 6.000 dolara po mesecu prihoda od ove vrste poslovanja, prema Romanelli-ju.

Romanelli je obožavatelj slobodne – ali efikasne – prirode društvenih medija. „Ne košta vas ništa u smislu novčane vrednosti i omogućiće vam da budete izloženi van vaše sfere uticaja. Kada se pravilno koristi, može biti veoma efikasna straregija uz minimalne troškove“, rekao je Romanelli.

#15 Menadžer prodaje nekretnina

Početna investicija: 400 dolara

Očekivana zarada: od 2.000 do 5.000 dolara mesečno

Menadžer prodaje nekretnina obično angažuju rođaci nekoga ko je preminuo da likvidira stvari te osobe i reši poslove sa imanjem. Menadžeri prodaje nekretnina obično uzimaju proviziju u rasponu od 20 do 50 procenata od svega što prodaju.

Početni troškovi da biste postali menadžer prodaje nekretnina su minimalni: sve što vam je potrebno je marketing, neki pomoćnici i osiguranje od odgovornosti. Možete da napravite web lokaciju ili posavite lokalne oglase da biste upozorili ljude o vašim uslugama i rasprodajama. Ako nemate novca, možete da postavljate besplatne oglase na Craigslist.

Robert Farrington iz The College Investor-a, bloga o ličnim finansijama i investiranju za milenijalce, void kompaniju za upravljanje prodajom nekretnina od 2007.godine. On je zaradio 50.000 dolara u jednoj od svojih najboljih godina i iako to može oduzeti mnogo vremena, Farrington ga preporučuje kao dobar sporedni posao.

 

Izvor: Enterpreneur.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0