14 najboljih muzeja u Čikagu koje morate  da posetite

14 najboljih muzeja u Čikagu koje morate da posetite

10 mesta u Americi koja vas neće puno koštati a koja ćete obožavati
Čikago zahteva od nevakcinisanih putnika da idu u karantin čak i sa negativnim testom na COVID-19
Najbolji nacionalni parkovi u Ilinoisu

Jedna od najboljih svetskih impresionističkih kolekcija i najveća koncentracija arhitektonskih radova Frank Lloyd Wright-a na svetu su samo par superlativa koji karakterišu blago u najboljiim čikaškim muzejima. Šta god da vas zanima, od literature do industrije, tihookeanskih belih delfina do egipatskih mumija, pronaći ćete ga u nekoj od gradskih kulturnih institucija. Grad se takođe, na vrlo pametan način, obraća deci koja su u potrazi za ničim više od zabavnog mesta za trčanje na sat vremena, kao i za odrasle koji su uključeni u retke i teške poslove. Ovo je naša lista najboljih muzeja u Vetrovitom gradu. Iako je većina muzeja sa liste sada otvorena za posetioce, budite u toku sa informacijama ovog proleća kada će i mnoge druge institucije otvoriti svoja vrata za posetioce.

chicago glasnik shedd akvarijum

Shedd Akvarijum

Čitav morski svet – od karipskog grebena do arktičkih voda – vidljiv je na obalama Mičigenskog jezera. Ovde živi oko 32.000 životinja. Velika oduševljenja čine tihookeanski beli delfini, kitove beluge, ajkule, stingraje i neke izuzetno slatke vidre.
U muzejskom kampusu se nalazi i Prirodnjački muzej na terenu. Privatne ture, koje Shedd naziva „iskustvima“ i kada su uglavnom virtuelne, omogućavaju vam da izbliza i lično dođete u dodir sa svima njima.

Botanička bašta Čikaga

Botanička bašta u Čikagu, muzej živih biljaka na površini od 385 hektara, sadrži 27 zasebnih vrtova i četiri prirodna područja. Te brojke su dovoljno impresivne da privuku više od milion posetilaca godišnje, što ga čini jednim od najposećenijih botaničkih vrtova u Sjedinjenim Državama. Iako je mesto otvoreno za javnost i nudi besplatan ulaz (predregistracija za vremenski ogrančen ulazak), njegovih 53.000 članova dobija pogodnosti poput besplatnog parkinga i popusta u prodavnici suvenira kao i na odabrane seminare i događaje. Unutar kapija, živa kolekcija bašte sadrži više od 2,6 miliona biljaka iz celog sveta koje dobro uspevaju u okolini Čikaga i prilagođene su srednjoj zapadnoj klimi i zemljištu. Očekujte da ćete među ostalim sortama videti bujni niz drveća, grmlja, vinove loze i tropskih biljaka.

muzej nauke u cikagu chicago glasnik vesti amerika

Muzej nauke i industrije

Sveobuhvatan naučno tehnološki muzej smešten je u zgradi izgrađenoj za Kolumbijsku izložbu 1893.godine, Muzej nauke i industrije u Hide parku zauzima 14 hektara i pretežno privlači porodice. Učešće ovde prodaje većinu eksponata. Na primer, postoji autentična podmornica iz Drugog svetskog rata kroz koju se može puzati, okno za ugalj kojim se možete spustiti i traktori John Deere na koje se možete popeti – neka od ovih iskustava biće zatvorena zbog trenutne situacije sa pandemijom virusa COVID-19. Naučni eksponati pokrivaju sve, od ljudske biologije do oluja i svemirskih putovanja (stvarni model Apolla 8 je ovde). Tu je i IMAX pozorište, sa posebnim ulazomo i promenljivim predstavama koje su na repertoaru.

Field-ov muzej prirodne istorije (Field Museum of Natural History)

Ovaj muzej je veliko svetilište prirodnih čuda sveta i sidro kampusa muzeja, koji je takođe dom Shedd akvarijuma. Od kostura dinosaurusa do neprocenjivih dragulja, muzej ima, kao deo svoje misije, razumevanje, zaštitu i slavljenje prirode i kulture. Njegova veličina od koje zastaje dah je ogromna i neprocenjiva a kolekcije, takođe neprocenjive, obuhvataju razne kulture i naučna dostignuća. Ni u kom slučaju ne biste smeli da preskočite posetu SUE, najkompletnijem skeletu T.reksa na svetu.

Art Institute of Chicago Glasnik

Institut umetnosti Čikaga

Ako dolazite u Čikago radi kulture, prvo posetite Institut umetnosti. To je najveći gradski muzej, dragulj lepote uz kojeg su dva bronzana lava kao simboli grada, pored Willis-ovog tornja, i ima tako finu imrpesionističku kolekciju kakvu nećete naći bilo gde. Dok ste tamo, planirajte da prošetate i Milenijum parkom koji je odmah pored.

Dom i studio Frank Lloyd Wright-a

Mesto u kome je dizajnirao, radio i živeo jedan od najvećih umova američke arhitekture, dom i studio Frank Lloyd Wright-a čuva originalni arhitektonski studio osnivača škole Prairie i njegov dodatni dom u kojem je eksperimentisao sa ranim idejama. Wright je dizajnirao zgrade i ispunio ih svojim dizajniranim nameštajem, savez koji nudi sveobuhvatan pogled na Wright-ovo insistiranje na integritetu dizajna.

Muzej holokausta u Ilinoisu i obrazovni centar

Ono što je započelo 1981.godine kao mali muzejski izlog koji su stvorili preživeli od holokausta nakon pokušaja neonacističkog marša u Skokie-u, preraslo je u muzej i obrazovni centar holokausfta u Ilinoisu, moderno uređen objekat od 65.000 kvadratnih stopa, dizajniran od strane arhitekte Stanley Tigerman-a. Otvoren 2009.godine, sada je treći po veličini muzej holokausta na svetu, a godišnje privuče više od 130.000 posetilaca. Stalna zbirka muzeja se sastoji od više od 28.000 predmeta koje su poklonili preživeli od holokausta i njihovi potomci, a postoje i tri stalne postavke na tri sprata.

Orijentalni institut Univerziteta u Čikagu

Deo univerziteta u Čikagu, ovaj trezor bliskoistočnih artifekata podseća na profesora Indijanu Džonsa! Mali muzej za podučavanje, Orijentalni institutt se može pohvaliti bogatom kolekcijom (po veličini ) egipatskih artifekata. Izložene su mumije, rezbarene ploče, statue Tutankamona i bikovi sa ljudskim glavama. To je poput putovanja u drevni svet u srcu gotskog kampusa.

Robie House

U ovom muzeju, koji je dizajnirao Frank Lloyd Wright, na arhitektonski zanimljivom kampusu Univerziteta u Čikagu, na raspolaganju su arhitektura i škola nameštaja pomenutog majstora. Nakon obnove od 11 miliona dolara, ona ostaje manje sveobuhvatna od same Rajtove kuće u obližnjem predgrađu Oak parka. Međutim, suštinski integritet dizajna, unutra i spolja, je netaknut i oduzima dah.

Muzej savremene umetnosti, Čikago (MCA)

MCA je jedan od gradskih muzeja koji je u gotovo stalnom tranzitu od strane svojih posetilaca. sa svojom relativno malom stalnom kolekcijom, oslanja se na posebne emicije – od insalacija velikih razmera do video zapisa, mode, muzike, fotografije i još mnogo toga – koji predstavljaju jednako toliko lokalnih talenata u usponu i podzemnih, avangardnih umetnika kao i mnoga prepoznatljiva imena. Među prošlim eksponatima su David Bowie je, Takashi Murakami: hobotnica jede sopstvenu nogu i Virgil Abloh: Načini govora. Muzej je takođe poznat po uređenim razgovorima između pisaca i umetnika i raznim serijama performansa. Takođe imaju jednu od najbolji prodavnica suvenira….ikada!

Muzej američkih pisaca

U srcu turističkog prometa na Michigan Aveniji, intimi muzej američkih pisaca slavi snagu pisane reči i mnošto glasova koji je oblikuju. Interaktivna iskustva, redovne (i preporučljive) posete pisaca i izložbe poput Alati zanata, na kojima se nalazi više od dvanaest pisaćih mašina koje su koristili ikonski pisci poput Orsona Wells-a, Hugh Hefner-a, Gwendolyn Brooks, Ernest Hmeingway, Mae West i Trumana Capote-a čine ovo iskustvo nezaboravnim. Isložba je laka za kretanja, gotovo je opuštajuća a brojem atrakcija u prostoru je moguće upravljati, što znači da ćete moći da vidite sve za manje od dva sata. Zato, nemojte žuriti. Možda se sećate koliko je čitanje zabavno. Izložba je privremeno zatvorena zbog pandemije i ponovo će biti otvorena u maju, 2021.godine.

Glessner House

Glessner kuća arhitekte Henry Hobson Richardson-a iz 1887.godine je otvorila put modernim majstorima Louis Sullivan-u, Frank Lloyd Wright-u i američkom stilu arhitekture. Nacrt tog pravca je kuća, sama po sebi. Sa dizajnom koji je možda prethodio i predvideo školu Prairie, ovo je vremenski komad konkurentskih zidnih obloga, tepiha i nameštaja – pravo putovanje kroz vreme!

Centar arhitekture Čikaga

Privrženost ovog muzeja trodimenzionalnom iskustvu je impresivna. Pored ulaznih vrata, dvospratna maketa kule Jeddah pokazuje na centralnu galeriju nebodera, ispunjenu modelima visokih zgrada širom sveta, od njujorške Krajsler zgrade (Chrysler Building) do Burj Khalifa zgrade u Dubaiu. A u Čikaškoj galeriji više od 4.000 mini zgrada predstavljaju savremeni grad, koji se koristi kao kulisa za zvučnu i svetlosnu predstavu koja ilustruje Veliki čikaški požar 1871.godine i njegovo naknadno širenje.
Hleb i puter ovog mesta su njegovih 85 arhitektonskih tura koje se mogu videti pešice, brodom, autobusom ili vozom. Arhitektonski obliasci brodom polaze sa pristaništa preko puta ulice. Pešačke ture koje kreću direktno iz centra nude uvod u razvoj centra grada ali su još bolje i pešačke ture po susedstvu u Hide parku i Kenwood-u. Sve ture zahtevaju naknadu za ulaz. Zbog trenutne situacije tokom pandemije virusa COVID-19, muzej je privremeno zatvoren. Njegovo otvaranje je zakazano za 1.maja 2021.godine.

Muzej iluzija Čikaga

Ovaj muzej – svih 5,000 kvadratnih metara u srcu Loop-a – jedan je od oko 30 takvih muzeja posvećenih magiji i optičkim iluzijama koji su nastali iz originala u Zagrebu, iz 2015.godine. Dizajnirano za Instagram, zabavno mesto obitava u igri i slagalicama. Interaktivni eksponati uključuju beskonačnu sobu sa ogledalima, vrtložni tunel i obrnutu prostoriju u kojoj je nameštaj na zidovima. Postoje i hologrami i optičke iluzije kao i nalepnice koje identifikuju najbolji ugao za slikanje. Ako volite zagonetek, svideće vam se suvenirnica puna slgalica, knjiga i igara.

Izvor: Cn Traveler 

COMMENTS

WORDPRESS: 0