12 skrivenih parkova i vrtova Čikaga – Ako volite prirodu, ovo su prava mesta za vas!

12 skrivenih parkova i vrtova Čikaga – Ako volite prirodu, ovo su prava mesta za vas!

Evo kako će Netflix sprečiti korisnike da dele svoje naloge
SAD odobrile treću dozu vakcine za osobe sa oslabljenim imunitetom
U prodaji ulaznice za Trans-Siberian Orchestra za decembarske predstave u Čikagu

Ponekad je lepo pobeći od urbane vreve i provesti neko vreme u miru i tišini prirode. Srećom, sa više od 8.800 hektara zelenih površina i više od 600 parkova rasutih širom Čikaga, sigurno ćete pronaći neka neistražena mesta– od prekrasnih baštenskih prostora ušuškanih u poznatim čikašim parkovima do nekadašnje industrijske lokacije koja se nalazi uz obale jezera Mičingen. Nećemo se zakleti da će ovi tajni parkovi i bašte u Čikagu biti potpuno lišeni ljudi, naravno, ali smo prilično sigurni da ćete se u svakom slučaju zabaviti istražujući ih.

#1 Garden of the Phoenix

Garden of the Phoenix

Kada je otvoren uoči Svetske kolumbijske izložbe 1893.godine, Garden of the Phoenix – uredan park smešten između dve lagune na šumskom ostrvu Jackson Park-a – služio je kao važan simbol odnosa sa Sjedinjenih Država i Japana. To nasleđe se nastavlja i danas kroz restaurirani paviljon u bašti i elegantno uređenje pejzaža inspirisano Japanom, koje možete videti u punom sjaju svakog proleća dok drveće trešnjinog cveta rascvetava bledo ružičasto.

#2 Zimska bašta u Harold Washington Library Center

Winter Garden at Harold Washington Library Center

Treba vam tiho mesto da pobegnete od stihije? Idite do devetog sprata bibliotekarskog centra Harlold Washington-a da biste pronašlu ovu zimsku oazu, atrijum sa staklenim krovom koji vam omogućava da upijete malo vitamina D bez obzira u koje godišnje doba posećujete.  Izaberite mesto ispod drveća u saksiji i iskoristite prednosti WiFi-ja  biblioteke da radite ili čitate u miru koliko god vam je potrebno.

#3 Cancer Survivor’s Garden

Cancer Survivors' Garden

Iako je samo nekoliko minuta hoda od nekih  od najprometnijih atrakcija u Loop-u, Bašta preživelih od raka uvek nudi osećaj smirenosti; u stvari, park je dizajniran da otelotvori metaforički proces lečenja kroz prihvatanje, podršku i proslavu. Posetite mesto tako što ćete ući u Maggie Daley Park i krenuti na istok, gde će vas dočekati niz granitnih stubova od 40 stopa, visoki metalni paviljon i redovi rasvetalog cveća (kada vreme dozvoljava).

#4 Botaničko jezero University of Chicago

University of Chicago Botany Pond

Prema predanju kampusa (ili u najmanju ruku, nekadašnjoj Tumblr stranici za prijem na Univerzitetu u Čikagu), biće vam suđeno da se oženite/udate za osobu koju poljubite iznad jezera, koji se nalazi blizu centra univerzitetskog kvada. Ne možemo da govorimo o moćima jezerca za romntiku, ali njegove mirne vode predstavljaju odlično mesto za posmatranje pataka kako plutaju pored svog izvora.

#5 Alfred Caldwell bazen ljiljana

Alfred Caldwell Lily Pool

Alfred Caldwell bazen ljiljana je zatvoren tokom sezone i ponovo će biti otvoren sredinom aprila.

Pobegnite u pejzaž pravo sa Moneove slike u Alfred Caldwell jezeru ljiljana, mirnom baštenskom prostoru koji se nalazi na severnom kraju zoološkog vrta Lincoln Park-a. Dizajniran da oponaša prizore i zvuke reka Srednjeg zapada, vrt od 3,14 hektara ima vodopad koji žubori i bujnu autohtonu vegetaciju, kao i prostor za paviljon savršen za zaustavljanje i divljenje pogledu.

#6 Chicagov sistem bulevara (Chicago’s boulevard system)

Chicago's boulevard system

Čikaški bulevari su toliko sveprisutni da je lako zaboraviti njihovu prvobitnu namenu kada je grad počeo da se gradi 1870tih godina: da služe kao lako pristupačne zelene površine za rekreaciju i razonodu duž spoljnih ivica grada. Danas su ove široke trake parkova idealne za okupljanja na otvorenom ili pozicioniranje kako biste gledali u masivne kuće iz viktorijanske ere koje preplavljuju prelepe ulice – a sa više od 25 milja bulevara duž Južne i Zapadne strane grada, ne morate ići daleko da ih pronađete.

#7 Milton Lee Olive Park

Milton Lee Olive Park

Ako ste ljubitelj osamljene Južne strane Instituta za umetnost, svideće vam se malo udaljeniji Olive park, koj je takođe dizajnirao pejzažni arhitekta Dan Kiley. Smešten u blizini plaže u ulici Ohio na poluostrvu napravljenom veštački – park ima krošnje stabala „medonosnog skakavca“ (honey locust tree) koji se prekrivaju preko staze pored jezera Mičigen, nudeći širok pogled na jezero i obilje šarenog hlada. Uhvatite mesto na jednoj od klupa od crnog granita u parku i zadržite se neko vreme ili postavite ljuljašku između drveća i zaista, zaista uživajte!

#8 Steelworkers Park

Steelworkers Park

Ovaj prostorni park u blizini reke Calumet i jezera Michigan je nekada bio deo kompleksa US Steel South Works. Sada je to zapanjujući spomenik industrijskoj prošlosti Čikaga, sa masivnim delovima nekadašnjih rudnih zidova fabrike ugrađenim u okolni zeleni prostor. Prošetajte ili vozite bicikl kroz staze parka ili ponesite opremu za penjanje da biste se okušali u penjanju po zidovima rude, koji su opremljeni držačima od Dana sećanja do Dana zahvalnosti (početnici bi trebalo da pogledaju događaje penjanja u zajednici u okrugu parka).

#9 Burnham Wildlife Corridor

Burnham Wildlife Corridor

Želite da osetite ukus pejzaža Srednjeg zapada u granicama grada? Uđite u Burnham park da biste pristupili ovoj mreži urbanih divljih životinja od 100 hektara koja se prostire pored jezera Michigan i jezera Shore Drive. Unutra ćete pronaći tri centralna područja divljine – the Burnham Centennial Prairie, Burham Nature Sanctuary i McCormick Bird Sanctuary – koja su kao nekoliko svetova daleko od okolnog gradskog pejzaža. Posmatrači ptica – ponesite dvogled da vidite vrste koje migriraju i koje su baš sada u prolazu!

#10 Avondale park

Avondale Park

Trepnite i propustićete  ovaj prelepi Avondale park od 1,24 hektara, koji u svom relativno malom prostoru ušuškan pored autoputa Kennedy ima mnoštvo pogodnosti – sve od otvorenog bazena do fudbalskih i odbojkaških objekata. Uzmite neke zalihe za piknik sa obližnje pijace Joong Boo, neke slušalice da biste zagušili zvuk automobila koji prolaze i pripremite se za prelepo i opuštajuće popodne!

#11 Sunflower City

Sunflower City

Pravo blago vas očekuje u Washington park-u tokom vrhunca ovog leta. Kada se avgust zakotrlja i krene sa svojim toplim danima, prazna parcela pored Zelene linije (Green Line) se pretvara u polje suncokreta pod nazivom Sunflower City, urbani poljoprivredni projekat dizajniran da pomogne u ulepšavanju inače neiskorišćene parcele. Napomena: Cvetovi su podložni elementima i drugim rastućim problemima tokom cele sezone, tako da pratite stranice društvenih medija kako biste planirali najbolje vreme za posetu.

#12 Grant Park Rose Garden

Grant Park Rose Garden

U Grant Park-u ima mnogo toga za istraživanje, ali ako želite mesto za pauzu za odmor, možete se zaustaviti i pomirisati ruže u ovoj divnoj bašti koja se nalazi u blizini Buckingham fontane. Beli lukovi i jastučasto cveće nude posebno čudnu atmosferu – sedite i pretvarajte se da ste u Tajnom vrtu Frances Hodgson Burnett.

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0