12 najlepših mesta u Ilinoisu koje morate da posetite

12 najlepših mesta u Ilinoisu koje morate da posetite

Niste sigurni gde na odmor? Ovo su najbolja mesta za putovanje u oktobru
14 najboljih muzeja u Čikagu koje morate da posetite
Kada će biti ukinute restrikcije na putovanja u SAD?

Na samom jezeru Mičigen leži Čikago, najlepši grad Ilinoisa koji je poznat po svojim turističkim atrakcijama, sjajnoj arhitekturi i imenima koja stoje iza nje kao što su Frenk Lojd Rajt i Luis Salivan. Glavni grad, Springfild je dom Abrahama Linkolna kao i drugih atrakcija poput muzeja i biblioteke koji nose ime poznatog predsednika. Ono što je sigurno jeste da vam neće biti dosadno. Predstavljamo vam 12 najboljih destinacija koje ćete apsolutno obožavati!

kada ce se otvoriti skydeck u cikagu chicago glasnik

Samo za najhrabrije, Skydeck se nalazi na visini od 412 metara.

Willis Tower Skydeck

Ako ste hrabri i znatiželjni, Willis Tower Skydeck je pravi izazov zbog kojeg nećete ostati ravnodušni!
Pogled koji se pruža sa sto trećeg sprata obuhvata čak četiri države i jezero Mičigen a za najhrabrije posetioce ovaj toranj nudi hod preko staklenog mosta na visini od 412 metara!
Ako bi jedna reč opisivala ovaj grad, to bi bila panorama. Horizonti koje ćete videti dok šetate ulicama ovog grada su potpuno nestvarni a ako ponovo poželite da vidite grad sa nekoliko metara visine, možete otići do zdanja Džon Henkok u kome se nalazi opseravtorija „Čikago 360“ sa prelepim vidikovcem i staklenim prozorima na visini od 300 metara. Da biste došli do opservatorije, morate se popeti na 94.sprat!

Oficijalni sajt:  http://theskydeck.com/

Cloud Gate Chicago Glasnik

The Bean Spaja nebo Čikaga i horizont grada na svojoj površini.

Milenijum Park i Cloud Gate

Kao deo velikog Grant parka, Milenijum park se nalazi u centru Čikaga i jedan je od najlepših delova grada. U svom središtu ima famoznu skulpturu Cloud Gate, svima poznatu kao „The Bean“ zbog svog neobičnog oblika koji podseća na zrno pasulja. Spajajući nebo Čikaga i horizont grada na svojoj površini, ova skulptura je nezaobilazni deo parka koji se mora videti i ispod kojeg se mora proći obzirom da predstavlja i svojevrstan luk ispod kojeg prolazi na hiljade turista u toku samo jednog dana!
Crown fontana je drugo lice Milenijum parka koja koristi lica građana Čikaga kao svoje sopstveno zahvaljujući viziji katalonskog kreatora Hajme Plense koji je posebnom LED rasvetom ovu zamisao pretvorio u stvarnost!
Kao preporuku takođe izdvajamo i Luri Park u koji možete ući potpuno besplatno kao i paviljon Jay Pritkzeru kome možete posetiti neke od najboljih koncerata u čitavoj Americi.

Magnificent Mile jedna je od omiljenih šoping destinacija u Čikagu.

Magnificient Mile

Šetnja niz najelitniji kvart Čikaga će vas uvek oraspoložiti jer se u ovoj modernoj oblasti nalaze skupe prodavnice, luksuzni modni ateljei, elegantni restorani i otmeni hoteli.

Pored skupocenosti, naići ćete i na muzeje kao i na istorijski vodotoranj, zdanje Džon Hankok koje broji više od 100 spratova, Wrigley zgradu kao i Tribjun toranj. Kao najatraktivniji lokal i nezaobilaznu stanicu u ovoj ulici izdvajamo restoran Majkla Džordana u kome ćete probati najbolju hranu u celom Čikagu i potajno očekivati da, nakon svakog ukusnog zalogaja, možda ugledate i vlasnika ovog sjajnog restorana!

 

Oficijalni sajt: http://www.themagnificentmile.com/

 

muzej abrahama linkola chicago glasnik

Muzej Abrahama Linkola u prestonici Ilinoisa, Springfildu.

 Biblioteka i Muzej Abrahama Linkolna

Predsednička biblioteka i muzej Abrahama Linkolna se nalazi u Springfildu i jedna je od stubova kulture i obrazovanja čitavog Ilinoisa. Čuvajući istoriju života predsednika Linkolna kao i istoriju samog grada, ovaj sklop muzeja i biblioteke nudi odgovore na sva pitanja istoričara, politikologa, akademika kao i običnih građana koje fascinira američka istorija. Ustanova je otvorena 2004.godine ali kolekcije knjiga i umetničkih dela muzeja su sakupljane više od 100 godina! Ovo je takođe delom i istraživački centar koji čuva mnoge retke rukopise. Mnogi od njih nisu za prikazivanje javnosti zbog svoje vrednosti.

Oficijalni sajt: http://www.alplm.org/

Navy Pier će biti zatvoren sve do proleća 2021. godine

Navy Pier

Navy Pier, Čikaško pristanište zabave i elitna turistička destinacija, jedno je od onih mesta gde ćete se neprestano smejati, zabavljati, uživati koliko god godina da imate i kakva god specifična interesovanja da imate, to je zaštitni znak ovog sjajnog mesta! Muzeji, restorani, prodavnice, bioskopi, pozorišta na jednom mestu! Ono što ne biste očekivali i ono što ovo mesto čuva kao svoj najdragoceniji biser jeste ringišpil iz snova koji nije za plašljive, Muzej za najmlađe kao i Šekspirov teatar!
Zbog toga što u mnogima od navedenih aktivnosti možete uživati na otvorenom, najbolje vreme za posetu ovog sjajnog mesta jeste leto ili proleće ali se ovo mesto, svakako, može pohvaliti aktivnostima tokom čitave godine!

Oficijalni sajt: https://navypier.com/

 

lincoln park chicago glasnik

Zoološki vrt predstavlja najveću atrakciju ovog parka.

Linkoln Park

Linkoln park se proteže 10 kilometara niz obalu jezera Mičigen i najveći je park u gradu. Najveća atrakcija parka je Linkoln zološki vrt koji je jedan od najstarijih vrtova u Americi. Ova znamenitost je dom mnogim vrstama životinja među kojima su sisari, ptice, vodozemci i gmizavci. Najpopularniji stanovnici su lemuri, afrički lavovi, polarni medvedi i crvene pande. Konzervatorijum Linkoln Parka se nalazi u blizini i dom je puno vrsta tropskih biljaka koje su pažljivo čuvane u četiri velika staklenika. Neke od vrsta su palme, paprati i orhideje. U parku takođe možete videti i Pegi Notbert muzej kao i Čikago istorijski muzej dok u nastavku obilaska možete posetiti pozorište, prelepe staze za pešačenje i plaže!

anderson japanese garden chicago glasnik

Ovo je prelepo mesto za odmaranje, prepuštanje sebi i svojim mislima, u duhu japanske kulture.

 Anderson – Japanski vrt

Protežući se na 4 hektara i čineći jedno od najlepših mesta Rokforda, japanska bašta Anderson je prelepo odmaralište koje će vam oduzeti dah! Prelepi ribnjaci, potoci, stene i vijugave staze, čajdžinice i pansioni izgrađeni u autentičnom, japanskom sukiya stilu biće nezaboravni deo vaših uspomena! Ovo je prelepo mesto za odmaranje, prepuštanje sebi i svojim mislima, u duhu japanske kulture.

Oficijalni sajt: http://www.andersongardens.org/

Starved Rock park je sjajna preporuka za svakoga ko voli prirodu, mir, avanturu i prizore za pamćenje

Starved Rock State Park

Za ovaj državni park ne postoji previše reči i opisa, mišljenje sa kojim će se složiti svaki amerikanac i turista koji je imao privilegiju da poseti ovo čarobno mesto! Severozapadno od Čikaga, na reci Ilinois, se nalazi ovo utočište sa svojim kanjonima i vodopadima. Ako pratite bilo koju od pešačkih staza, naići ćete na prelepe prizore prirode u kojima ćete želeti da uživate u tišini koju vam njena narav nudi.  ribolov, plovidbe, piknici na livadama, jahanje, kampovanje i zimski sportovi su samo neki od mogućnosti koje možete iskoristiti ako posetite ovo mesto! Starved Rock park je sjajna preporuka za svakoga ko voli prirodu, mir, avanturu i prizore za pamćenje…

Cahokia je takođe i nacionalno obeležje koje je pod zaštitom UNESC-a kao kulturna svetska baština.

Cahokia Mounds State Historic Site

Ovo nalazište je poznato kao najveće praistorijsko indijansko naselje severno od Meksika. Sadrži 120 nasipa i bilo je naseljeno između 700te i 1400te godine sa oko 15 000 stanovnika. Pored toga što je važno nalazište, Cahokia je takođe i nacionalno obeležje koje je pod zaštitom UNESC-a kao kulturna svetska baština. Pored prelepih predela koje možete videti i specifičnih utisaka koje ćete sigurno poneti, ovaj istorijski predeo će vam pružiti osećaj o nekadašnjem životu koji se odvijao baš na mestu na kojem stojite! Preljubazno osoblje Istraživačkog centra će vam, uz pomoć prezentacija, artifekata, grafičkih pomagala i maketa, prikazati kako su ljudi, u eri daleko iza nas, gradili, osmišljavali i živeli. Mnoga neponovljiva iskustva ćete sigurno poneti sa sobom obzirom da ćete prolaziti kroz makete sela u svom prirodnom obliku!

Lokacija: Collinsville, Ilinois

Oficijalni sajt:  http://cahokiamounds.org/

Čikaški Institut umetnosti

Jedna od najvažnijih kulturnih institucija Čikaga, Institut umetnosti i dalje nastavlja da bude simbol ukusa, ekstravagancije, kulture i prestiža. Smešten u zgradu koja datira iz davne 1800.godine zajedno sa kasnije dodatim delovima, sadrži umetnička dela poput prastarih skulptura sve do post-impresionističkih slika. Stalne postavke Instituta čine Afričku umetnost, srednjovekovne i renesansne oklope i oružja, konceptualnu umetnost kao i tekstile. Ljubitelji umetnosti, ovo je savršen ugođaj za vaše oči, um i duh!

Oficijalni sajt: http://www.artic.edu/

 

dana thomas house chicago glasnik

Kuća Dane Tomas, Springfild

Sagrađena kao jedna u nizu malih, staromodnih kuća arhitekte Frenka Lojd Rajta 1902.godine, kuća Dane Tomas predstavlja specifično obeležje Springfilda koje je vrlo dobro očuvano. Sa 35 privatnih soba i prelepim enterijerom, ova kuća je danas muzej koji prima organizovane obilaske za turiste koji žele da osete čari nekadašnjih kuća sa velikim prozorima, staklenim vratima i prelepom prirodom oko nje koja je štiti od zaborava.

Adresa: 301 Istočna Lorens Avenija, Springild, Ilinois

Oficijalni sajt: http://www.dana-thomas.org/

 

Kuća Ulysses S. Granta, Galena

Grantova kuća u Galeni je dom bivšeg američkog predsednika 1865.godine nakon njegovog povratka iz Građanskog rata. Kuća je obnovljena 1860-tih i sadrži mnogo privatnih stvari bivšeg predsednika kao i njegov nameštaj koji je koristio dok je boravio u kući. Organizovani obilasci postoje već godinama a turistima je dozvoljeno da uđu u svaku prostoriju kao i da nauče puno o heroju Građanskog rata.

Adresa: 500 Butilier Ulica, Galena, Ilinois

COMMENTS

WORDPRESS: 0