11 stvari za koje verovatno niste znali da su nastale u Čikagu!

11 stvari za koje verovatno niste znali da su nastale u Čikagu!

Istraživanje pokazalo: Ovo su gradovi u Ilinoisu sa najgorim saobraćajnim gužvama
5 najboljih država za otvaranje trucking kompanije za 2022.godinu
Posle nekoliko meseci pada, cene nekretnina u SAD ponovo rastu

Iako je Čikago poznat po mnogim stvarima, sigurni smo da postoje izumi za koje ćete se iznenaditi da su nastali u Vetrovitom Gradu. Od hrane pa sve do igrica i kućnih aparata, izdvajamo 11 stvari za koje svet nikada ne bi saznao da nisu nastale u Čikagu.

Sledeća lista izuma će vas iznenaditi, nasmejati i učiniti ponosnim na naš vetroviti Čikago!

Silosi na farmama

Ovaj značajan izum je nastao u Springs Grouv-u 1873.godine. Pre silosa, farmeri su skladištili kukuruz u jarkovima koji su činili da se usev vrlo brzo navlaži i propadne. Prvi silos je izgledao poput kockastog skloništa na vrhovima štala ali je vremenom ovaj izum modernizovan od strane farmera koji su ga menjali u skladu sa svojim potrebama.

Žute olovke

Iako su imale svoj prvi debi na Svetskom Sajmu u Parizu, ovaj klasični pribor je prvi put debitovao 1893.godine na Čikagovom Svetskom Sajmu. Prvobitno su napravljeni od najfinijeg grafita iz Kine a žuta boja je trebalo da predstavlja kraljevstvo. Naravno, ove olovke nemaju više takvo specifično značenje niti su posmatrane na takav način ali se i dalje tradicionalno izrađuju ovde.

Twinkie poslastica

Ovi sunđerasti kolačići punjeni vanila kremom osmišljeni su od strane jednog čoveka u Šiler Parku 1930.godine. U svom originalnom izdanju, twinkies su punjeni banana kremom ali je recept menjan kroz vreme sve do današnjeg koji je prosto neodoljiv užitak, nastao baš ovde, u našem Čikagu!

NAJKORISNIJE APLIKACIJE ZA ŽIVOT U AMERICI CHICAGO GLASNIK

Mobilni telefoni

Prvi bežični telefon je izum jednog od radnika Motorole u Šaumburgu, 1973.godine. Ovi uređaji su prešli dalek put kako bi našli svoje mesto na putu inovacije pa se tako od prvobitnih, masivnijih verzija  došlo do telefona na preklapanje i smart telefona. Bez ovog izuma koji nosi pečat Čikaga, možda bi ljudi i dalje koristili fiksne telefone?!

Rajfešlusi

Ova spravica koju svakodnevno koristimo je, na samom početku, imala drugačije ime koje je glasilo „zatvarač kopči“. Predstavljena je široj javnosti 1893.godine na Svetskom Sajmu u Čikagu. Takođe, prva verzija rajfešlusa je bila kopča za cipele ali je nakon decenija rada na ovom izumu verzija rajfešlusa dobila i svoj konačni oblik: set zubaca koji savršeno funkcioniše!

 

Usisivač

1869.godine, ova neophodna sprava svakog doma je nastala u podrumu a prvi materijal od koga je sagrađena bili su drvo i platno što ih je činilo lakšim ali težim za upravljanje. Originalni naziv je bio ’Vihor’.

 

Brownies

Ova poslastica je osmišljena od strane žene čiji je suprug posedovao Palmer House Hotel za vreme Svetske Izložbe. Želela je da ispeče kolač koji je sličan torti ali različite teksture i oblika, kako bi mogli stati u kutiju za ručavanje i užine. Prvi put se pojavio u katalogu 1898.godine i bio je napravljen od polu slatke čokolade, samlevenih oraha i glazurom od breskve koja je krasila kolače.

Vrteška na Navy Pieru u Čikagu jedna je od najposećenijih atrakcija u Čikagu

Vrteška (Ferris Wheel)

Osnivač ove sjajne atrakcije je želeo da zaseni Ajfelov Toranj na Pariskom Svetskom Sajmu. Prvi model vrteške je imao 36 sedišta na kome je moglo da stane ukupno od 40 do 60 ljudi. Danas, stanovnici Čikaga obično posećuju Navy Pier da bi uživali u ovoj vrsti zabave!

sarlot chicago glasnik

Neboderi

Čikaška zgrada osiguranja je poznata kao prvi svetski neboder. Sagrađena je 1884.godine, imala je 10 nivoa i ponosno isticala svoju sjajnu visinu od svojih 138 stopa ! Zgrada je srušena 1931.godine i zamenjena je još višomm zgradom, LaSalle National Bank.

Softbol

Iako varijacije ove igre idu nazad sve do 1300tih godina, za modernu verziju igre se tvrdi da je osmišljena baš u Čikagu na Dan zahvalnosti 1887.godine od strane Džordža Hankoka. U pokušaju da se spase dosade, vezao je rukavicu za boks u obliku lopte za igru i na ovaj način je igra zvanično osmišljena!

McDonald’s

Prvi MekDonalds se otvorio 1955.godine u Des Plaines i od tada se proširio na skoro svaki grad u Americi kao i zemlje u okruženju. Des Plaines je i dalje dom muzeja koji je replika prvog lokala koji je otvoren!

Italijanska govedina

Jedan od Čikagovih najukusnijih izuma smišljen je tokom Velike Depresije od strane italijanskih imigranata koji su želeli da im meso što duže traje. Pržili su ga, hlebom upili višak masnoće i dodavali papriku kao neizostavni sastojak! Ukusno, zar ne? Probajte!

 

https://www.onlyinyourstate.com/illinois/chicago/inventions-chicago/

COMMENTS

WORDPRESS: 0