11 stvari koje možete doživeti samo u Čikagu

11 stvari koje možete doživeti samo u Čikagu

Dođite na donatorsko veče Vlade Divca u Čikagu!
Marija Serifović u Čikagu
Amerika danas slavi Dan nezavisnosti – Independance Day

Milioni ljudi svake godine hrle u Čikago da uživaju u svemu što grad nudi, ali ako želite maksimalno da iskoristite svoje vreme ovde i doživite nekoliko zaista jedinstvenih iskustava, imamo nekoliko predloga. Preskočite zamke za turiste i krenite u samostalni obilazak zgrada Frank Lloyd Wright-a u obližnjem Oak Park-u ili sednite kako biste pojeli najbolje parče pizze u Čikagu! Takođe možete popiti piće u jazz klubu koji je ranije bio jedno od omiljenih mesta za druženje Al Caponea ili videti ostatke Svetske kolumbijske izložbe u više spratova iz 1893.godine koja se održavala u, i oko, Jackson Park-a. Bilo da ste u gradu samo za vikend ili ste dugogodišnji stanovnik grada, iskoristite neke od sjajnih stvari koje možete doživeti samo u Čikagu!

 

Stanite na stakleno dno na 103.spratu

skydeck chicago ledge

Po vedrom danu, sa osmatračnice Willis Tower-a postavljene na 103.spratu jedne od najpoznatijih čikaških zgrada, možete videti skoro četiri države u daljinu. Međutim, za zaista nezaboravne poglede koji će vam oduzeti dah, poželećete da zakoračite u The Ledge – skup staklenih kutija koje su postavljene ispred osnovnog parametra zgrade, omogućavajući pogled preko ivice zgrade na ulice ispod – nezaboravno, zar ne?

Willis Tower

Ako ste dovoljno hrabri da stojite na podu od (vrlo debelog) stakla, verovatno ćete se osećati kao da lebdite 1.353 metra iznad zemlje.

Pogledajte najkompleksniji skelet T-Rex-a na svetu

Sue the T. rex

Verovatno ste ranije videli kostur Tiranosaurusa reksa, ali ukkoliko niste bili u Field Museum-u, niste videl najkompleksniji primerak na svetu. Posle godina pozdravaljanja posetilaca u glavnoj sali muzeja, SUE T-Rex sada boravi na izložbi „Evolving Planet“, u svojoj ličnoj sobi. Kada su naučnici otkrili kostur, 90% kostiju je bilo netaknuto – i dugačak 40 stopa, Sue je najveći T-Rex koji su istraživači ikada pronašli. Da li smo pomenuli da SUE ima svoj Twitter nalog?

Popijte piće u omiljenom separeu Al Capone-a

Green Mill

Ne možete propustiti blistavi šator u Green mill-u, jazz klubu koji datira iz 1907.godine i nekada je bio deo prostranog zabavnog kompleksa koji je zauzimao čitav gradski blok. Tokom Prohibicije, Green Mill je bio čuveno mesto za narod i navodno je bio u suvlasništvu „Mitraljeza“, Jack McGurn-a. Zloglasni gangster Al Capone je bio redovni posetilac i uvek je sedeo u zakrivljenoj kabini blizu šanka, gde je mogao da pazi na prednja i zadnja vrata. Tu su i skrivena vrata koja vode do tunela koji se koristi za brza bekstva – ali nemojte se ni truditi da tražite za privatni obilazak.

 

Probajte Kornet duge – lokalnu poslasticu

Rainbow Cone

Zašto se zadovoljiti jendim ukusom sladoleda kada ih možete dobiti pet? Original Rainbow Cone u Beverly-ju služi kornete sa svojim poznatim potpisom ukusa, kombinaciji čokolade, jagode, Palmer Hous-a (vanile sa višnjama i orasima), pistaćima i pomorandže više od 80 godina. krenite do dalekog štanda na South Side-u, posetite Navy Pier ili nađite kamion Rainbow Cone-a da biste probali ovu slatku poslasticu!

 

Posetite 25 zgrada Frank Lloyd Wright-a u Oak Park-u

FrankLloydWrightHomeAndStudio.venue.jpg

Možete videti zgrade koje je dizajnirao Frank Lloyd Wright poput Robie House-a i Emil Bach House-a bez napuštanja gradskih granica, ali vožnja Green Line-om do Oak Park-a će vam omogućiti da vidite 25 građevina koje su remek delo poznatog arhitekte. Započnite od kuće i studia Frank Lloyd Wright-a i krenite u samostalnu pešačku šetnju po kvartu na kojoj ćete videti još njegovih zgrada (mnoge od njih prikazuju njegov Prairie stil) nego bilo gde u svetu.

 

Pogledajte utakmicu na bejzbol terenu sa ručno upravljanim semforom

Wrigley Field, Chicago Cubs

Wrigley Field i Fenway Park su dva najstarija bejzbol stadiona glavne lige u zemlji – Fenway je dve godine stariji od Wrigley-ja – a na njima su poslednji preostali ručno upravljani semafori. Ona n adomaćem terenu Cubs-a se nalazi na vrhu tribine, odvajajući Bostonskog, koji se nalazi u prizemlju u levom polju. Potrebna su tri zaposlena da bi tabla bila redovno ažurirana tokom svake igre Cubs-a, vukući čelične ploče od sedam kilograma kroz usku trospratnu strukturu.

 

Pogledajte ostatke Svetske kolumbijske izložbe iz 1893.godine

Museum of Science and Industry

Svetska kolumbijska izložba iz 1893.godine je bila jedan od najvećih događaja koji su ikada održavani u Čikagu – nažalost, većina infrastrukture stvorene za sajam je dizajnirana da bude privremena. Jedna zgrada koja je preživela bila je Palata likovnih umetnosti koja je obnovljena 1933.godine kao i Muzej nauke i industrije. Posetioci takođe mogu da prošetaju parkom Jackson da vide gde su se nalazili mnogi paviljoni stvoreni za taj događaj i krenu do raskrsnice automobila Hayes-a i Richards-a kako bi videli umanjenu repliku Statue Republike koja je nekada previdela Ekspoziciju.

 

Uočite uličnu umetnost u državi u kojoj je izumljena boja u spreju

16th Street Murals Pilsen

Tokom 1949.godine, prodavac iz Ilinoisa Ed Seymour je stavio smešu boje i aerosola u limenku na predlog svoje žene (trebao mu je brz način da oboji radijatore) i tako je rođena boja u spreju. Danas su umetnici širom grada primenili izum Seymours-a, ulepšavajući zidove živopisnim kreacijama – najviše na potezu 16.ulice u Pilsen-u. Prelazeći stranom železničkog nasipa između reke Čikago do Western Avenue, možete prošetati otvorenom galerijom na kojoj su predstavljeni radovi lokalnih umetnik ai međunarodnih talenata.

 

Stanite na mesto gde su Obame doživele svoj prvi poljubac

Obama First Kiss plaque

Mnogo pre nego što je postao predsednik Sjedinjenih Država, Barack Obama je upoznao buduću suprugu Michelle dok su njih dvoje radili u advokatskoj firmi u Čikagu. Pre nego što su imali prvi zvanični sastanak, par je podelio svoj prvi poljubac jedući sladoled na ivičnjaku ispred Baskin-Robbins u Hyde Park-u. U zgradi na uglu 53.ulice i South Dorchester Avenue je sada podzemna železnica, ali ćete naći tenu sa pločom na kojoj su Barack i Michelle kako se ljube ispred šoping centra.

 

Šetajte uz jarko zelenu reku na dan Svetog Patrika

St. Patrick's Day Parade 2017

Reka Čikago je obično mutna nijansa smeđe – plave boje, ali jedan dan svake godine je smaragdno zelena. Kao godišnja tradicija, lokalno udruženje vodoinstalatera boji reku neposredno pre gradske parade za Dan Sv. Patrika u Grant Parku, privlačeći mnoštvo posmatrača koji se okupljaju na mostovima i sa obe strane reke posmatraju ceremoniju. Boja je na bazi povrća, tako da ne upada u najistaknutiji gradski plovni put, a boja se obično zadržava najviše 24h pre nego što izbledi.

 

Jedite deep dish pizzu u gradu gde je originalno i nastala

Art of Pizza, Time Out Market Chicago

Pizzeria Uno je poslužila svoje famozno punjeno parče pizze četrdesetih godina prošlog veka sa prvobitne lokacije na reci North, cementirajući gusto, sirasto italijansko jelo kao osnovnu i neophodnu namirnicu u Čikagu. Decenijama kasnije, i dalje jedemo ovo jelo (s vremena na vreme, obično kada su prijatelji van grada tu) u pizzerijama širom grada. Ako želite da probate jednu od najboljih pita u gradu, krenite u Art of pizza – salon stare škole sa lokacijama u Loop-u i Lakeview-u. Samo se pobrinite da se pojavite gladni!

 

Izvor: Timeout

COMMENTS

WORDPRESS: 0