11 gradova u SAD će biti domaćini utakmica Svetskog prvenstva 2026. Evo zašto Čikago nije jedan od njih

11 gradova u SAD će biti domaćini utakmica Svetskog prvenstva 2026. Evo zašto Čikago nije jedan od njih

986 milijardi dolara: Amerikanci se suočavaju sa rekordnim dugom na kreditnim karticama
Ove promene su neophodne pre registracije vozila iz Amerike u Srbiji
Svi beže iz Kalifornije i Njujorka. Evo gde se sele mladi Amerikanci

Fudbalski navijači širom sveta uživaju u Svetskom prvenstvu u fudbalu 2022, koje se trenutno održava u Kataru, u neobično doba godine zbog klime zemlje domaćina.

Ipak, za manje od četiri godine, Svetsko prvenstvo će se vratiti svojim letnjim korenima i biće održano u SAD prvi put od 1994. godine.

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. zajednički će biti domaćini Sjedinjenih Država, Kanade i Meksika, i to će biti prvo Svetsko prvenstvo na kojem će učestvovati 48 ekipa. Iteracija Svetskog prvenstva 2026. biće prvi put da su tri zemlje zajedno domaćini turnira.

Uprkos tome što je domaćin utakmica, uključujući i prvo takmičenje, na Svetskom prvenstvu 1994. godine, grad Čikago nije bio jedan od 11 gradova koje je FIFA odabrala ranije ove godine, a bilo je nekoliko različitih razloga zašto.

Za početak, bivši gradonačelnik Rahm Emanuel povukao je ponudu grada za turnir kada su Sjedinjene Države izabrane za zemlju domaćina 2018. godine, rekavši da FIFA želi „blanko ček“ za troškove vezane za događaj.

„Momci iz međunarodnog fudbala su želeli da obezbedimo njihov sportski događaj“, rekao je on. „Neću da napišem kompaniji blanko ček koji može omalovažiti poreske obveznike.

Postojala je zabrinutost da će Soldier Field, koji može da primi nešto više od 61.000 navijača, biti premali za domaćinstvo Svetskog prvenstva. Stadion je bio najmanji među od više od dvadesetak stadiona koji su prvobitno bili u trci za domaćine utakmica.

Samo jedan grad na Srednjem zapadu je izabran za domaćina utakmica, a to je Kanzas Siti.

Evo 11 američkih gradova koji će biti domaćini utakmica Svetskog prvenstva 2026.

Atlanta, Boston, Dalas, Hjuston, Kanzas Siti, Los Anđeles, Majami, Njujork, Filadelfija, San Francisko, Sijetl

Još pet gradova u Meksiku i Kanadi će takođe biti domaćini utakmica:

Gvadalahara, Meksiko Siti, Monterej, Toronto, Vankuver

Svetsko prvenstvo 2026. biće prvo sa 48 timova koji će se takmičiti za najprestižniju nagradu u međunarodnom fudbalu. Obično se timovima daje automatski položaj na turniru ako su oni domaćini događaja, ali sa tri zemlje domaćina to neće biti slučaj, navodi FIFA.

NBC Chicago

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0