10 najpopularnijih alkoholnih pića u Americi

10 najpopularnijih alkoholnih pića u Americi

Nova zimska oluja doneće u petak sneg i kišu u oblast Čikaga
Elon Mask više nije najbogatiji na svetu: Evo ko ga je svrgnuo sa trona
Ovo su trenutno najbolji univerziteti u Ilinoisu

Volite da popijete dobro alkoholno piće (kao i svi mi)? Hajde da vidimo koja to pića imaju ukus, reputaciju i naličje Sjedinjenih Država!

#10 Moscow Mule

Moscow Mule

Klasični koktel koji je nastao u New York-u 1940tih godina, Moscow Mule se sastoji od votke, piva od đumbira i soka od limete. Pošto sadrži pivo od đumibra, Moscow Mule je vrsta buck-a (mešano piće sa pivom od đumbira ili običnim pivom, žestokim alkoholom i citrusima), pa se često naziva  i Vodka Buck.

Koktel se tradicionalno služi u bakarnoj šolji, sa ledom, i ukrasima od limete. Votka se obično povezuje sa Rusijom, dok je deo naziva Mule navodno dodat nazivu jer pivo od đumibra dodaje poseban ukus, otuda i naziv Moscow Mule.

#9 Jack Daniel’s

Jack Daniel's

Jack Daniel’s je najprodavaniji američki viski koji prizvodi destilerija Jack Daniel’s u Lynchburg-u, Tennessee. Mešavina se pravi od 80% kukuruza, 12% raži i 8% slatkog ječma. Destilat se filtrira kroz ugalj od šećernog javora i zatim se ostavlja da odleži u ugljenisanim hrastovim bačvama.

Destileriju je osnovao i stvorio Jasper Newton Daniel tokom 1866.godine. Jaspera, poznatog i kao Jack, je usvojio sveštenik Dan Call. Živeo je sa porodicom Call, i na kraju je naučio umetnost destilacije od čoveka koji je bio u ropstvu, Nathan „Nearest“ Green-a.

#8 Sex on the beach

S*x on the Beach

Sex on the Beach je američki koktel sa mnogo varijacija i dve glavne vrste. U svojoj najpopularnijoj manifestaciji, koktel se sastoji od votke, soka od pomorandže, pasoe ili rakije od breskeve i soka od brusnice. Međutim, uz votku, drugi tip pića uključuje Chambord, liker od dinje Midori i sok od ananasa.

Neke varijacije koktela zamenjuju votku kokosovim rumom, dok druge koriste i sok od ananasa i brusnice, ili čak Amaretto za dodatni ukus. Bez obzira na vrste i varijacije, Sex on the Beach se občno servira u visokoj čaši sa kriškom pomorandže.

#7 Mai Tai

Mai Tai

Mai Tai je popularni koktel na bazi ruma koji potiče iz Oakland-a tokom 1944.godine. Njegovo ime znači „dobar“ na tahićanskom. Pored ruma, koji može biti i začinjen i sa ukusom kokosa, koktel sadrži sok od limete, orgeat sirup i liker od pomorandže, tipično curacao, ali u nekim verzijama može uključivati sok od grejpfruta, bitter-a ili grenadina.

Sve sastojke treba snažno protresti sa ledom nekoliko minuta pre nego što se koktel procedi u čašu (old-fashioned glass). Pre serviranja, Mai Tai se tradicionalno ukrašava voćem kao što je ananas, pomorandža ili trešnje. Postao je moderan koktel 1950tih, kada ga je Elvis Presley promovisao u svom filmu, i od tada je u velikoj meri povezan sa Tiki kulturom i okruženjem u polinezijskom stilu.

#6 Cosmopolitan

Cosmopolitan

Klasični koktel za koji se veruje da je nastao 1970tih godina u New York-u, moderan Cosmopolitan (ili modernije nazvan, Cosmo) sastoji se od votke, likera od pomorandže, soka od brusnice i sveže ceđenog soka od limete. Istovremeno je stekao popularnost i uticao na popularnu kulturu 1990tih kada ga je često spominjala i naručivala ikona Carrie Bradshaw iz TV serije „Sex and the City“.

Sastojke treba dobro snažno protresti sa napuklim ledom u šajkeru za koktele pre nego što se kombinacija procedi u veliku čašu za martini sa ukrasom od limuna. Iako Cosmo više nije omiljeno piće za trendsetere u Londonu i New York-u, i dalje je jedno od najpopularnijih pića na svetu.

#5 Tequila Sunrise

Tequila Sunrise

Tequila Sunrise je klasičan koktel koji u čaši evocira letnji zalazak Sunca. Pravi se od tri osnovna sajstojka: tekile, soka od pomorandže i sirupa od grenadina. Koktel je izmišljen tokom 1930tih godina, sa bazom tekile i soka od limete, kisele vode i creme de casis, ali moderna verzija je nastala 1970tih u Sausalito-u, Kalifornija, kad je koktel stekao ogromnu popularnost jer je Mick Jagger nazvao turneju Rolling Stones-a po ovom piću.

Tradicionalni način da se Tequila Sunrise posluži na ledu, nepomešan, u visokoj collins čaši, ali kada se sipa u visokoj čaši, boja njenih kombinovanih sastojaka (sa grenadinom koji se polako sipa kroz čašu) još lepše podseća na izlazak Sunca.

#4 Pina colada

Piña Colada

Pina Colada je slatki i kremasti tropski koktel koji se slavi kao nacionalno piće Puerto Rico-a od 1978.godine. To je jednostavna, ali ukusna mešavina ruma, soka od ananasa, kokosovog mleka i kokosovog krema, često protrešena ili pomešana sa ledom. Servira se u ohlađenoj čaši, a zatim se odozgo ukrašava komadom ananasa ili trešnje.

Koktel se može praviti sa različitim vrstama ruma ili različitim proporcijama sastojaka od onih koji su korišćeni u originalnom receptu, ali se može poslužiti i zamrznut. Što se tiče porekka koktela, barmen po imenu Ramon „Monchito“ Marrero Perez je napravio ovaj koktel 1954.godine u hotelu Caribe Hilton u San Juan-u, koji se danas smatra mestom rođenja Pina Colada-e.

#3 Bloody Mary

Bloody Mary

Za koktel koji se veruje da je nastao tokom ere Prohibicije u New York-u (neki kažu da je nastao u Harry’s New York Bar-u), Bloody Mary se pravi kombinacijom soka od paradajza, limunovog soka, vusterširskog sosa (Worcestershire sauce), tabaska, soli od celera i bibera.

Uz brojne začinjene sosove koji se koriste u njegovoj primeni, Bloody Mary je stekla reputaciju odličnog leka za mamurluk i, kao restorativni napitak, preporučuje se čak i da se pije ujutru. Obično se koktel servira u visokoj čaši sa stabljikom celera (koja se koristi za mešanje koktela).

#2 Old-Fashioned

Old-Fashioned

Kao što samo ime sugeriše, Old-Fashioned (Staromodni) je veoma star koktel napravljen od burbona ili viskija, finog šećera ili kocke šećera, Angostur bitter-a, maraskino trešanja, kriški pomorandže i kapljice sode ili vode. Koktel se priprema mešanjem bitter-a, šećera, trešanja, kriške pomorandže i sode ili vode u old-fashioned čaši.

Nakon što se uklone ljuske voća, u kombinaciju se dodaju burbon i led, pa se sve promeša, i na kraju ukrasi višnjom i kriškom pomorandže. Veruje se da je prvi Old-Fashioned nastao u Pendennis Club-u u Louisville-u, kada je napravljen od viskija, bitter-a, vode, leda i kocke šećera.

#1 Bourbon

Bourbon

Bourbon je američki viski koji se preventivno pravi od kukuruzne kaše, minimalna mera je 51%, dok druge opcije mogu uključivati raž, ječam ili pšenicu. Iako se većina proizvodnje nalazi u Kentucky-ju, bourbon se tehnički može napraviti bilo gde u Sjedinjenim Državama.

Viski je skoro uvek odležao neko vreme, a proces mora da se odvija u novim ugljenisanim hrastovim bačvama, ali propisi ne preciziraju minimalni rok ležanja. Ako je označen koa pravi bourbon, to znači da je viski odležao najmanje dve godine, a sav bourbon viski mora biti flaširan sa najmanje 40% ABV-a (Alcohol by Volume – alkoholne merne jedinice).

 

Izvor: Tasteatlas.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0