10 najplaćenijih poslova za koje nije potrebna diploma

10 najplaćenijih poslova za koje nije potrebna diploma

Walgreens zatvara više od 100 prodavnica širom Amerike
Veličine automobila, teška 3 tone: Naučnici završili najveću digitalnu kameru na svetu
Sestra sanjala da je našao zlato, njegov tiket osvojio 837.000 dolara

Opšte je mišljenje da je diploma fakulteta neophodna kako biste sebi osigurali dobro plaćen posao. Međutim, za mnoge ljude, usled ograničenih finansijskih sredstava ili drugih okolnosti, ovo nije moguće. Dobra vest je da i dalje možete ostvariti uspešnu karijeru i zarađivati dobro, čak i šestocifrenu platu, bez diplome.

Važno je napomenuti, da će za mnoge od pozicija navedenih u nastavku teksta biti potrebno da zamenite dugogodišnje studiranje licencama i sertifikatima relevantnim za datu poziciju.

Preduzetnik

Možda i najočiglednija opcija od svih je postati preduzetnik. Preduzetništvo zahteva obimno planiranje, odlučnost, istraživanje i upornost, ali uz odgovarajuću posvećenost i poslovne alate, čak i sa niskim početnim kapitalom, moguće je ostvariti visok prihod i zarađivati impresivne plate od 60.000 dolara pa sve do 500.000 dolara u nekim slučajevima.

Koučing – savetovanje

Koučing je odličan izbor za one koji žele da promene karijeru, a da pritom ne moraju da se vrate na fakultet kako bi stekli diplomu.

Akreditovani sertifikati za koučing mogu se dobiti putem interneta kako biste obogatili znanje i istakli se među konkurencijom.

Prosečna zarada: 60.000 dolara godišnje (potencijal za zaradu je neograničen).

Agent za nekretnine

Agenti za nekretnine u Sjedinjenim Državama moraju da prođu obuku i polože ispit kako bi dobili  državnu licencu. Takođe, postavljanje realnih očekivanja, izgradnja jakih konekcija i odabir usko specijalizovanog područja (komercijalne nekretnine, luksuzne kuće itd.) su neki od načina da se ostvarite u ovoj profesiji.

Prosečna zarada: 197.304 dolara godišnje.

Direktor prodaje

Iako posedovanje poslovne diplome poput MBA sigurno pruža dodatne prednosti i više opcija, moguće je postati direktor prodaje i bez nje. Možete početi kao prodavac napredovati do menadžera ili izvršnog direktora i postepeno sticati iskustvo tako što ćete postizati rekordne prodajne ciljeve kako biste bili unapređeni na direktorski nivo.

Prosečna zarada: 195.669 dolara godišnje.

Komercijalni pilot

Komercijalni piloti mogu pilotirati bez diplome, pod uslovom da prođu obuku za letenje i polože FAA test.

Prosečna zarada: 127.846 dolara godišnje.

Menadžer lanca snabdevanja

Menadžeri lanca snabdevanja ili logistike nikada nisu bili traženiji. Kako se industrija lanca snabdevanja širi, nudi vam se neograničen potencijal za napredovanje u karijeri. Možete početi od najnižeg nivoa kao administrator lanca snabdevanja, a zatim napredovati do menadžmenta i najzad globalnog lidera u upravljanju lancem snabdevanja.

Prosečna zarada: 108.141 dolara godišnje.

Inženjer softvera

Razvoj softvera ima ogroman potencijal za zaradu, sa poslodavcima koji nude konkurentne plate kako bi popunili radna mesta. Iako posedovanje diplome iz kompjuterskih nauka svakako ne bi štetilo, moguće je dobiti dobro plaćen posao kao inženjer za razvoj softvera zahvaljujući intenzivnim kursevima, usavršavanjem programskih jezika i praćenjem najnovijih industrijskih trendova. Tehnologija se brzo menja, pa je neophodno ići u korak sa njom.

Prosečna zarada: 106.098 dolara godišnje.

Menadžer za upravljanje projektima

Upravljanje projektima je izuzetno svestran posao, koji se odnosi na različite industrije i sektore, i zbog toga je odlična osnova za napredovanje u pozicije direktora projekta.

Prosečna zarada: 96.627 dolara godišnje.

Policajac

Uslovi za ulazak među policijske snage variraju u zavisnosti od zemlje u kojoj živite, ali kako u Sjedinjenim Državama, tako i u Velikoj Britaniji, jedini zahtev je diploma srednje škole, budući da ćete proći specijalizovanu obuku. Takođe je važno napomenuti da se policijski posao ne svodi samo na patroliranje ulicama već možete napredovati i postati viši policijski službenik, detektiv/istražitelj, šef policije ili poručnik.

Prosečna zarada: 62.865 dolara godišnje

Izvršni asistent

Izvršni asistent je tu da podrži izvršne direktore unutar organizacije u svakodnevnim zadacima, olakšavajući organizaciju sastanaka, putovanja i drugih aranžmana, i ujedno je ključna tačka između zainteresovanih strana. Ovaj posao zahteva odlične organizacione veštine, jasnu poslovnu komunikaciju i stručnost u radu sa Microsoft Office paketom.

Da biste stigli do ove uloge, možete početi kao menadžer kancelarije, zatim kao lični asistent ujedno prikupljajući sertifikate za usavršavanje veština u upravljanju poslovanjem, projektima i komunikaciji.

Prosečna zarada: 60.639 dolara godišnje

Forbes.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0