10 najgorih država za život u Americi u ovom trenutku

10 najgorih država za život u Americi u ovom trenutku

Najlakši način da obnovite svoj američki pasoš
10 američkih gradova za koje niste čuli, a koje bi trebalo da posetite
10 najdosadnijih država u Americi

Poslednjih nekoliko godina Amerikanci su se osećali posebno pod stresom. Broj slučajeva zaraženih COVID-om 19 raste, ljudska prava su ugrožena, a plate jednostavno ne idu u korak sa inflacijom.

A borba je izuzetno stvarna za nekoliko država za nekoliko država koje se smatraju najgorim mestima za život u Sjedinjenim Državama, prema studiji koju je sproveo CNBC koja uzima u ozbir faktore kao što su kvalitet životne sredine, stopa kriminala, zdravstvena zaštita i inkluzivnost državnih zakona u oblastima kao što su zaštite od diskriminacije i prava glasa.

Na vrhu liste najgorih država za život je Arizona. Da, Scottsdale je prekrasan, ali kada se uzme u ozbir ostatak države Grand Canion, stvari su pomalo – isprevrtane. Arizona ima najgori kvalitet vazduha u Americi (prema Američkom udruženju za pluća) a Feniks doživljava opasnih 39 dana visokog ozona godišnje. Ovo je pojačano činjenicom da država ima najniži budžet za javno zdravstvo, što znači da zdravstveni sistem nema dovoljno bolničkih kreveta i osoblja.

Drugi na listi je Teksas. Država koja se sa ponosom hvali da je tamo „sve veće“ je tačna informacija u nekim strašnim slučajevima – Teksas je visoko rangiran po diskriminaciji i manju glasačkih prava. Zdravstveni sistem Teksasa, visoka stopa neosiguranih ljudi i ograničena briga o deci takođe ga čini užasnim mestom za život.

Oklahoma zaokružuje prva tri mesta. Među najnezdravijim državama je na listi, sa malo obzira kada je u pitanju vežbanje, konzumacija voća ili povrća (prema Ujedinjenoj zdravstvenoj organizaciji), zdravstveno osiguranje ili vakcine. Možda je sva ta energija zauzeta usmeravanjem prava na oduzimanje prava ženama: Oklahoma je bila prva država koja je uspešno zabranila abortus od Roe v. Wade.

Brojevi četiri, pet i šest su Južna Karolina, Misuri i Luizijana. Novi Meksiko je na sedmoj poziciji sa drugom najvećom stopom nasilnog kriminala u Americi, prema navodima FBI; a Tenesi je dospoe na deveto mesto (iako ima Dollywood) zahvaljujući nizu zakona koji diskriminišu LGBTQ+ zajednicu.

Evo kompletne liste deset najgorih država za život:

  1. Arizona
  2. Texas
  3. Oklahoma
  4. South Carolina
  5. Missouri
  6. Louisiana
  7. New Mexico
  8. Indiana
  9. Tennessee
  10. Nevada

 

Izvor: Timeout.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0