10 najbrže rastućih gradova u Americi

10 najbrže rastućih gradova u Americi

Možete li poneti marihuanu na let avionom? Odgovor nije jednostavan
15 najboljih mesta za posetu Sjedinjenih Država tokom juna
7 restorana u oblasti Čikaga proglašeni među najpopularnijim mestima za branč u SAD

Kada pojedinci i porodice odluče gde da se nasele ili presele, ima smisla obratiti pažnju koji delovi Amerike cvetaju. Odličan način za pronalaženje oblasti koje bivaju sve popularnije je procena podataka iz Biroa za popis stanovništva Sjedinjenih Država. Koristeći ove podatke, sastavili smo listu 10 gradova sa najbržim rastom u Sjedinjenim Državama.

Trendovi među najbrže rastućim gradovima

Kada je u pitanju brzi rast, ljdi hrle i na jug i na zapad. Ova područja su poznata po odličnoj klimi i privlačna su za porodice, kao i za penzionere. Ako ste tek oslobođeni svoje trenutne lokacije i razmišljate gde da živite dalje, možda biste želeli da razmislite i o jednoj od sledećih lokacija. Pored toga, najbrže rastuće države i gradovi su privlačni kupcima zbog svojih tržišta rada, troškova stanovanja i umerenih troškova života.

10 najbrže rastućih gradova Sjedinjenih Država

Prema američkom Birou za popis stanovništva, sledećih 15 velikih gradova (populacija od 50.000 ili više) je u procentima najbrže raslo u poslednjoj deceniji. Sastavili smo listu 15 najvećih gradova i gradova sa najbržim rastom sa populacijom od 50.000 ili više prema procentu promene stanovništva.

#1 Frisco, Texas

Frisko se nalazi u okrugu Kolin, u Teksasu, oko 30 milja severno od Dalasa. Veliki deo Friskovog rasta se pripisuje razvoju predgrađa i putnicima koji rade u Dalas-Fort Wortu (Dallas-Fort Worth).

Glavni poslodavci u okrugu Kolin su Baylor Medical Center, Raytheon Space & Airborne Systems kao i nekoliko IT i finansijskih kompanija. Frisko je takođe dom RoughRiders-a, bejzbol tima male lige, i ima nekoliko muzeja. Područje Dalas-Fort Wort dom je nekoliko sportskih timova i dva glavna aerodroma, što ga čini zabavnim mestom za boravak i jednostavnim mestom za putovanje.

Stanovništvo Friska iznosi oko 200.000 pojedinaca i poraslo je za 71% u poslednjoj deceniji. Srednji prihod domaćinstva je 131.989 dolara, a srednja cena na listi je 610.000 dolara, prema Rocket HomesSM 1. Srednje starosno doba je 37,7 godina. sve ove brojke čine Frisko veoma pristupačnim gradom pogodnim za porodice.

#2 Buckeye, Arizona

Buckeye je grad u okrugu Maricopa, u Arizoni, i najzapadnije je predgrađe u metropolitskoj oblasti Feniksa. Područje se može pohvaliti velikim poslodavcima kao što su Banner Health, the City of Phoenix i nekoliko drugih finansijskih kompanija, uključujući American Express, Bank of America i Wells Fargo.

Downtown Buckeye je dom nekoliko preduzeća u rasponu od seposkih prodavnica do poznatih nacionalnih trgovaca, dajući gradu pravi osećaj rodnog grada u Sjedinjenim Državama. Ovo je posebno važno za skoro 80.000 stanovnika Buckeye-a jer oni uvek mogu da pronađu deo grada koji se oseća kao kod kuće, pogotovo u metro oblasti Fenksa koji ima populaciju od skoro 5 miliona ljudi.

#3 New Braunfels, Texas

New Braunfels, Texas se nalazi u okruzima Comal i Guadalupe i poznat je po svom germanskom nasleđu. Smešten na pola puta između Ostina i San Antonija, ovaj grad sa oko 85.000 stanovnika ima istorijsku, čudnu oblast u centru grada koja je savršena za lagane šetnje i lokalno druženje.

Ako tražite stvari koje možete da uradite u (i blizu) New Braunfels-a, nećete biti razočarani. Ovo područje je dom prirodnih pećina i vodenog parka Schlitterbahn. Dve lokalne reke, Comal i Guadalupe, ugošćuju prelepe parkove i biciklističke staze na svojim obalama.

Prosečna kuća u New Braunfels-u košta 319.990 dolara, a prosečni prihod domaćinstva je 65.932 dolara.

#4 McKinney, Texas

McKinney je drugi po veličini grad okruga Collin i predgrađe je metropleksa Dallas-Fort Worth. Smešten oko 52 mijle severno od Dalasa, McKinney deli mnoge ključne karakteristike sa gore pomenutim Friskom u Teksasu.

Pored toga, oblast Dallas-Fort Worth je dom tematskog parka Six Flags, nekoliko jezera i sistema biciklističkih staza, kao i bezbroj muzeja. Srednji prihod domaćinstva 209.000 stanovnika ovog mesta je 87.608 dolara, a prosečna cena kuće je 390.000 dolara.

McKinney je tokom godina dobio nekoliko nagrada, uključujući „Najbolje mesto za život“ od strane Money magazina tokom 2014.godine i 9.najbolje mesto za kupce kuće od strane WalletHub-a tokom 2018.godine. Grad je dom velike divizije Raytheon-a i blizu je sedišta Texas Instruments-a, Southwest Airlines-a i mnogih drugih.

#5 South Jordan, Utah

Južni Jordan je u južno-centralnom okrugu Salt Lake County-ju, 28 milja južno od Salt Lake County-ja. Grad se nalazi u dolini Slanog jezera duž obala reke Jordan između Oquirrh i Wasatch planina.

Sve ove novosti na otvorenom čine Južni Jordan i Salt Lake City ne samo jednim od najbrže rastućih gradova u Americi, već i jednim od najzdravijih.

The University of Utah, Ancestry.com, Goldman Sachs i Merit Medical Systems su neke od kompanija za koje radi 80.000 stanovnika Južnog Jordana. Ovo stanovnicima Južnog Jordana donosi prosečan prihod domaćinstva od 103.430 dolara. Srednja cena na listi je 575.000 dolara.

U roku od pola sata vožnje od Južnog Jordana, stanovnici se mogu naći u centru Salt Lake City-ja, na nekoliko od brojnih planina koje okružuju grad ili na obalama Great Salt Lake-a.

#6 Meridian, Idaho

Meridijan je u okrugu Ada i treći je po veličini grad u Ajdahu. Meridijan je doživeo porast stanovništva od 1.000% od 1990.godine i nalazi se zapadno od Boisa (Boise), glavnog grada Ajdaha.

Meridijan ima niže troškove života od nacionalnog proseka, ali se može pohvaliti prosečnim prihodom domaćinstva od 63.225 dolara. Srednja cena kuće u Meridijanu je 374.863 dolara. Iako je grad relativno nov, njegov retki prigradski osećaj čini da se stanovnici osećaju kao kod kuće.

Kada stanovnici ne žele da budu fizički kod kuće, mogu da istraže vodeni park uz bučne izvore, park doseljenika i upijaju istoriju u glavnom gradu države. Meridijan je takođe dom zanimljivosti zvane  Porodica Wahooz (Wahooz Family) i udaljen je samo nekoliko sati vožnje od nekih od najboljih skijališta u Americi.

#7 Cedar Park, Texas

Cedar Park je glavno predgrađe Ostina, sa centrom Ostina oko 26 milja jugoistočno od Cedar Parka. Iako se nalazi u velikom metrou, Cedar Park je postao jedan od najbrže rastućih gradova u Americi u poslednjih nekoliko godina i nastavlja da raste.

Poznat po odličnim školama i poslovnom okruženju, Cedar Park sada ima populaciju od preko 78.000 ljudi. Srednji prihod domaćinstva je 101.086 dolara, a srednja vrednost kuće je 494.936 dolara.

Lokalni poslodavci uključuju National Oilwell Varco, Firefly Space Systems i Fallbrook Technologies. Ove visokotehnološke firme se mogu pohvaliti stalnim rastom i nude nekoliko kvalifikovanih poslova. Izvan radnog dana, stanovnici mogu da posete Vrt skulptura u Cedar Park-u, da voze bicikl na Brushy Creek Trail stazi ili da posete lokalnu pijacu.

#8 Fort Myers, Florida

Fort Majers je sedišta okruga i trgovački centar okruga Lee na Floridi. Iako je to glavna turistička destinacija, mnoge porodice i penzioneri odlučuju da Fort Majers učine svojim domom.

Fort Majers ima milje plaža na obali Meksičkog zaliva Floride i ima dosta vodenih sportova dostupnih svima. Prvobitno razvijen od strane Henry Ford-a i Thomas Edison-a, ovaj grad koji odaje utisak predgrađa nudi i prelepe ture u centru grada na kojima možete čuti mnogo o istoriji mesta u kome se nalazite.

Glavni poslodavci u Fort Majersu su Gartner, Lee Health i mnogi lokalni trgovci na malo. Srednji prihod domaćinstva u Fort Majersu je 43.474 dolara, a prosečna cena kuće je 279.751 dolar.

#9 Conroe, Texas

Konro je sedište Mongtomery okruga i ključni je grad u gradskoj oblasti Houston-The Woodlands-Sugar Land. Grad se nalazi oko 40 milja severno do Hjustona.

91.079 stanovnika Konroa u Teksasu uživa u provođenju vremena u brojnim gradskim parkovima i pivarama. Oni koji više vole gradski život mogu provesti vreme uživajući u brojnim sportskim događajima, muzejima i još mnogo toga u oblasti Hjustona.

Prosečan prihod domaćinstva u Konrou je 57.214 dolara, a prosečna cena kuće je 278.590 dolara.

#10 Irvine, California

Irvin je urbanistički planirani grad u Orange County-ju, delu gradskog područja Los Anđelesa. To znači da je planirano da grad ima fazni, dugoročni rast. Stoga ne čudi što bi ovaj grad završio na listi najbrže rastućih gradova u Sjedinjenim Državama.

Irvin je poznat po tome što je dom Univerziteta u Kaliforniji (University of California), velikih kompanija kao što je Vizio, Taco Bell i Broadcom, i po tome što je dom američkih sedišta tehnoloških kompanija kao što su Samsung i Toshiba. Stanovnici Irvina mogu uživati u nekoliko gradskih golf terena i seoskih klubova, kratkoj vožnji do plaže i udaljenosti od samo nekoliko milja od centra Los Anđelesa.

Irvin trenutno ima 287.401 stanovnika. srednji prihod domaćinstva je 100.969 dolara, a prosečna cena kuće je 1.051.159 dolara.

 

Izvor: Rocketmortgage.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0