10 najboljih metro oblasti u Americi ako prvi put kupujete kuću

10 najboljih metro oblasti u Americi ako prvi put kupujete kuću

54 godine od lansiranja Apola 11 na Mesec uz učešće 8 srpskih inženjera
Walmart zatvara četiri radnje u Čikagu zbog gubitaka
Bajdenova administracija ukida ograničenja za hapšenje imigranata

Ključne tačke:

 • Prema izveštaju Zillow-a, deset tržišta u 2023.godini su najprivlačnija za kupce koji prvi put kupuju
 • „Najbolja prilika“ za kupce je u metro oblasti sa pristupačnijim zakupom, manjom konkurencijom i većim inventarom kuća za prodaju
 • U daljem tekstu stručnjaci dele savete za kupce, bez obzira na lokaciju kupovine

The Central Business District of Pittsburgh

Nakon velike potražnje tokom pandemije, potraga za kupovinom kuće je opala usred viših kamatnih stopa na hipoteke. Ta dinamika je učinila da neka tržišta budu privlačnija za kupce koji prvi put kupuju kuće za 2023.godinu, prema izveštaju Zillow-a objavljenom prošle nedelje.

Sajt za nekretnine pronašao je „najbolju priliku“ za kupce koji kupuju prvi put u metro oblastima sa pristupačnijim zakupom, manjom konkurencijom i većim inventarom kuća za prodaju.

10 najboljih tržišta za kupce koji prvi put kupuju kuću u 2023.godini

Ovo su najbolje metro oblasti za kupce u toku 2023.godine koji prvi put kupuju. Procene su zasnovane na pristupačnosti hipoteke i zakupnine, ponude stanova i udela na listi sa sniženom cenom, navodi Zillow.

Evo najboljih metro oblasti:

 1. Wichita, Kansas
 2. Toledo, Ohio
 3. Syracuse, New York
 4. Akron, Ohio
 5. Cleveland
 6. Tulsa, Oklahoma
 7. Detroit
 8. Pittsburgh
 9. Louis
 10. Little Rock, Arkansas

Kupci koji prvi put kupuju možda imaju manjak informacija kada su hipoteke u pitanju

Iako pristupačnost može biti zabrinjavajuća, stručnjaci kažu da kupci koji prvi put kupuju imaju više opcija nego što misle.

Kupci kuća koji prvi put izlaze na tržište skoro uvek imaju jaz kada su informacije u pitanju“, rekao je Hackett. „Nisu baš sigurni koliko mogu da priušte, i nisu baš sigurni koliko im je novca potrebno za učešće“.

Na primer, mnogi kupci ne znaju za hipoteke za veterane za koje nije potrebno učešće, ili kredite Federalne stambene uprave sa padom od 3,5%, rekao je on.

Takođe možete da se kvalifikujete za takozvane konvencionalne hipoteke, uz podršku Fannie Mae ili Freddie Mac, sa učešćem od čak 3%.

Međutim, krediti sa manjim učešćem dolaze sa hipotekarnim osiguranjem i višim kamatama, koje bi kasnije mogle biti smanjene, kažu stručnjaci. Takođe ćete imati veću mesečnu uplatu sa većom hipotekom.

Davis je navela da niže hipoteke mogu takođe čuvati uštede za buduće kućne troškove. „Manje je stresa ako su u mogućnosti da finaliziraju svoju kupovinu i ostanu sa nešto dodatnog novca u džepu“, rekla je ona.

U zavisnosti od vašeg prihoda i lokacije, takođe možete da se kvalifikujete za subvencije (grants) za kupce kuće koji kupuju prvi put ili programe koje vode državne i lokalne samouprave kako bi vam pomogli da pokrijetevaše učešće i troškove finaliziranja kupovine. „To je definitivno dobra opcija“, rekao je Hackett, pozivajući kupce da razgovaraju sa lokalnim stručnjakom za hipoteke koji je upoznat sa programima u njihovoj oblasti.

 

Izvor: Cnbc.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0