10 najbogatijih država u Americi za 2022. godinu

10 najbogatijih država u Americi za 2022. godinu

Amazon Fresh najavljuje otvaranje druge prehrambene prodavnice u Čikagu
Nakon više od dve godine ukinute maske u avionima i javnom prevozu
Southwest Airlines od 14. februara leti sa aerodroma O’Hare. 20 novih letova dnevno

Merilend možda ima relativno nisku srednju vrednost kuće u poređenju sa mnogim drugim mestima u Sjedinjenim Državama, ali Old Line State ima najveći srednji prihod domaćinstva u naciji, što ga čini najbogatijom državom u Americi za 2022.godinu. Njegovo bogatstvo je uglavnom posledica njegove blizine Washington-u, gde mnogi stanovnici države rade. Uz to, Merilend je dom Agencije za nacionalnu bezbednost i drugih vladinih agencija, poput Nacionalnog instituta za zdravlje, kao i najveće hotelske kompanije na svetu: Marriott International. Takođe je dom dva najbogatija grada u Sjedinjenim Državama ove godine.

richest states in usa hawaii veranda

Kao da čuvar mesta broj jedan nije dovoljno iznenađenje, neke od drugih država koje su dospele na listu verovatno će vas šokirati. Iako ste možda mislili da bi Njujork, u najmanju ruku, bio među prvih pet, nije čak ni dospeo na listu – ali Virdžinija jeste. Naravno, ako ste pregledali najbogatije države u Americi i najbogatije gradove u Sjedinjenim Državama, dobro ste svesni da je Virdžinija, iako naizgled skromna i skroz na jugu, zapravo dom za nekoliko najbogatijih mesta u naciji, da ne pominjemo srednju školu broj jedan u državi (Thomas Jefferson srednja škola nauke i tehnologije).

Još jedna iznenađujuća država? New Hampshire. Kao jedna od najmanje naseljenih država u celoj naciji, mnogi ljudi bi mogli pretpostaviti da će država, koaj je poznata po najkraćoj obali do bilo koje američke obalne države, biti daleko od vrha liste.

Nastavite da čitate da biste saznali više o najbogatijim državama u naciji, zahvaljujući podacima koje je prikupio Biro za popis stanovništva Sjedinjenih Država u okviru svog petogodišnjeg istraživanja američke zajednice 2019.godine.

#1 Maryland

richest states in usa maryland veranda

Srednji prihod domaćinstva: 86,738 dolara

Od 2020.godine, Merilend se može pohvaliti drugim najvećim brojem milionera po glavi stanovnika, navodi Statista. Sa populacijom nešto više od 6 miliona, srednjoatlantska država zauzima 19.mesto među državama sa najvećim brojem stanovnika. Marriott International, sa sedištem u Bethesda-i, je najveći poslodavac u državi, navodi Zippia. Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće u Merilendu 384.928 dolara.

#2 Massachusetts

richest states in usa massachusetts veranda

Srednji prihod domaćinstva: 85, 843 dolara

Sa skoro 7 miliona ljudi, šesnaesta država po broju stanovnika ima najveći broj stanovnika (per capita) sa diplomama, prema američkom Birou za popis stanovništva. Pored obrazovanja, finansijske usluge, zdravstvena zaštita i tehnologija su najveće industrije u Bay državi. Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće u Massachusetts-u 550,099 dolara.

#3 New Jersey

richest states in usa new jersey veranda

Srednji prihod domaćinstva: 85.751 dolara

Jedanaesta najnaseljenija država, sa nešto manje od 9 miliona stanovnika, dom je mnogih vodećih firmi u biotehnološkom sekotru kao što su Merck and Johnson & Johnson. Njegova neposredna blizina Njujorku znači da ima puno Garden State milionera koji putuju ka Velikoj Jabuci. Uprkos tome što je jedna od tri najbogatije države, srednja vrednost kuće u Nju Džerziju je znatno niža od ostalilh manje bogatih država na ovoj listi, i iznosi 435,668 dolara.

#4 Hawaii

richest states in usa hawaii veranda

Srednji prihod domaćinstva: 83,102 dolara

Havaji su možda najpoznatiji po svojim plažama i opuštenom mentalitetu surfera, ali život u Aloha državi će vas poprilično koštati. Srednja vrednost kuće na Havajima je neverovatnih 828,002 dolara, navodi Zillow. Turizam i odbrana su glavne industrije na ovoj ostrvskoj državi.

#5 California

richest states in usa california veranda

Srednji prihod domaćinstva: 80,440 dolara

Golden State se može pohvaliti najvećom ekonomijom u Sjedinjenim Državama, sa bruto državnim proizvodom od skoro 3 triliona dolara. A sa otprilike 40 miliona stanovnika, to je i najnaseljenija država u naciji. Najveći privredni faktori u Kaliforniji su poljoprivreda, tehnologija, mediji, trgovina i turizam. Mnogo košta život u državi sa petom najdužom obalom (iza Aljaske, Floride, Luizijane i Mejna). Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće 745,200 dolara.

#6 Connecticut

richest states in usa connecticut veranda

Srednji prihod domaćinstva: 78,833 dolara

Ova država je dom jednog od 25 najbogatijih gradova u Americi (Darien, CT), pored Westport-a koji je takođe rangiran na mestu broj 5. Pored toga, Konetikat se može pohvaliti trećim najvećim odnosom milionerskih domaćinstava po glavi stanovnika, navodi Statista. Najveći poslodavac u državi New England je Glencore.

#7 Washington

richest states in usa washington veranda

Srednji prihod domaćinstva: 78,687 dolara

Sa velikim kompanijama kao što je Amazon koji Evergreen državu nazivaju domom, prihodi su porasli, a samim tim i troškovi života. Vašington je dom jedne do najskupljih kuća na svetu, a Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće tamo 582,732 dolara, što je 36% više u odnosu na 2018.godinu.

#8 New Hampshire

richest states in usa new hampshire veranda

Srednji prihod domaćinstva: 77,933 dolara

Sa samo 1,4 miliona ljudi, Granite State je 11.najmanje naseljena država u Americi i njihovi stanovnici ne plaćaju državni porez na prihod ili kapitalnu dobit. Troškovi života su niski u odnosu na drugih deset najbogatijih država; Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće 405,600 dolara.

#9 Colorado

colorado richest us states

Srednji prihod domaćinstva: 77,127 dolara

Dok Kolorado privlači mnoge ljude svojim sjajnim otvorenim prostorom, stanovnici države su voljni da ostave popriličnu količinu novca za svoje domove. Prema Zillow-u, srednja vrednost kuće se kreće oko 545,794 dolara. Iako je srednji prihod domaćinstva u Koloradu nizak u poređenju sa mnogim drugim državama na ovoj listi, ovo mesto je dom Douglas okruga, jednog od najbogatijih okruga nacije, koji ima srednji prihod domaćinstva od 122,867 dolara.

#10 Virginia

richest states in usa virginia veranda

Srednji prihod domaćinstva: 76,456 dolara

Iako su troškovi života niski u odnosu na druge države sa ove liste (Zillow procenjuje da je srednja vrednost kuće u Virdžiniji 353.130 dolara), tri od 10 najbogatijih okruga u Sjedinjenim Državama – Loudon County, Fairfax County i Arlington County – su u Old Dominion državi. Ti okruzi su odmah izvan Vašingtona, što privlaći visokoobrazovane Amerikance.

 

Izvor: Veranda.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0